Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O UPRAVLJANJU PRIVREDNIM DRUŠTVIMA KOJA SU U VLASNIŠTVU REPUBLIKE SRBIJE: Predlog zakona rađen transparentno


Izradi Predloga zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije, pristupilo se polazeći od posvećenosti Srbije reformi državnih preduzeća u smislu profesionalizacije i poboljšanja upravljanja ovim privrednim subjektima, rečeno je tokom onlajn javnih konsultacija i prezentacije predloga ovog zakona, koje je organizovalo Ministarstvo privrede.

Pomoćnica ministra privrede Dubravka Drakulić navela je da je prethodno Vlada Srbije usvojila dokumenta kao što je strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije 2021.-2027. i akcioni plan za ovaj period i da se u oba ova dokumenta, pored ostalog, navodi promena pravne forme i novi zakonodavni okvir.

"Prilikom izrade strategije i nacrta zakona, održane su javne rasprave a u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije, Ministarstvo privrede je primilo neveliki broj primedbi i sugestija", rekla je ona.

Dodala je da to pokazuje da je ovaj proces bio transparentan i da se na reformi radilo godinama unazad. Drakulić je naglasila da je suština ovih dokumenata da se njima Vlada Srbije obavezala da će centralizovati vlasničke odgovornosti i nadležnosti u jedno telo, razviti okvir za vlasništvo i upravljanje koji je primenljiv na sva državna preduzeća i transformisati javna preduzeća u akcionarska društva ili društva sa ograničenom odgovornošću, kao i da će razvijati korporativno upravljanje i upravljanje uspešnošću poslovanja državnih preduzeća.

Prema njenim rečima ovaj zakon se ne bavi privatizacijom a Zakonom o privatizaciji propisano je da predmet privatizacije ne mogu biti prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi, kao ni dobra od opšteg interesa.

"Zakonom o javnoj svojini je utvrđeno da se u kapital ne mogu ulagati prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi koje mogu biti isključivo u javnoj svojini i druge nepokretnosti koje mogu biti isključivo u javnoj svojini. Istim zakonom je propisano i da šume i šumsko zemljište, vodno zemljište i vodni objekti u javnoj svojini kao i druga dobra od opšteg interesa u javnoj svojini, saglasno posebnom zakonu, kojima upravlja javno preduzeće ne ulazi u kapital tog preduzeća", rekla je Drakulić.

Istakla je da to pokazuje da su netačne tvrdnje da se ovim zakonskim predlogom omogućava privatizacija i rasprodaja nacionalnih parkova, šuma, puteva, pruga i drugih dobara od opšteg interesa i u opštoj upotrebi, kao što se moglo čuti u kritikama ovog zakona.

Predstavnici opozicije od kojih su se neki, kako su rekli, u onlajn raspravu uključili sa otvorenog, ispred zgrade Ministarstva privrede tražili su da se onlajn rasprava prekine i organizuje razgovor uživo, te da se izrada zakona vrati na početak jer, kako su istakli primedbe na zakon u izradi se podnose dok je on u fazi nacrta a ne kada je u vidu predloga, kao što je sada slučaj.

Ana Jovović iz RELOF-a je ukazala da iako je i ona za konsultacije uživo, da i onlajn rasprava ima svoje prednosti, jer može da uključi veći broj ljudi koji će da iznesu svoje mišljenje i daju sugestije na predložena rešenja. Odgovarajući na kritike da je sada kasno za primedbe jer se zakon nalazi u fazi predloga, Drakulić je rekla da će se, ako bude dobrih predloga, sa stručnim službama naći način da one budu uvažene.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, 17.07.2023.
Naslov: Redakcija