Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O TURIZMU: Otvaranje i kategorizacija objekta za seoski turizam


Zbog jedinstvenog doživljaja odmora na selu, sve veći broj turista opredeljuje se da iskusi seoski turizam u Srbiji. Međutim, kakva je procedura za one koji time žele da se bave?

Seoski turizam postaje sve popularnija varijanta kada se planiraju godišnji odmori, vikendi, izleti obzirom da je mnogo razloga da se turisti opredele baš za odmor na čarobnim salašima, etno selima, brvnarama. Baš tamo gde je čist vazduh, pitka voda, zdrava hrana, gde se čuje cvrkut ptica i oseti miris trave i poljskog cveća, gde se život usaglašava sa prirodom.

Naša zemlja je bogata prirodnim resursima, mnogo je mesta gde prirodne lepote ostavljaju bez daha, bilo da su tihi slaši ili planinska sela gde domaća jela daju posebnu čar odmoru, a sve uz zvuke tambure, trube ili frule, a sve u cilju da gosti osete kako izgleda život na selu.

Seoski turizam koji je poslednjih godina u ekspanziji jedan je od načina da se ožive stara sela i da se od toga prihoduje. Da bi se to postiglo moraju se ispoštovati određene procedure i standardi, ispuniti određeni tehnički i sanitarno-higijenski uslovi u seoskom turističkom objektu koje propisuje Zakon o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019).

Nadležni organ jedinice lokalne samouprave vodi evidenciju kategorisanih seoskih turističkih domaćinstava kao povereni posao i dužan je da Registru turizma kvartalno dostavlja evidenciju koju vodi u pisanoj formi (štampanoj i elektronskoj).

"Kada se ispune svi zakonom predviđeni uslovi za određeni seoski turistički objekat opštinska komisija vrši kategorizaciju", rekla je Jelena Rajović iz Turističke organizacije Bačka Palanka, koja je ujedno i član pomenute komisije napominjući da se podnošenje zahteva vrši elektronskim putem preko centralnog informacionog sistema "e-Turista".

Treba napomenuti da oni koje prvi put kategorišu smeštajni objekat bilo da je kuća, apartman, soba, seosko turističko domaćinstvo obavezni su da se prvo evidentiraju sa ličnim dokumentom u jedinicu lokalne samouprave gde će dobiti korisničko ime i lozinku za prijavu na sistem e-Turista.

Podrazumeva se da objekat mora da ispunjava propisane sanitarno-higijenske, kao i tehničke uslove, neophodno je i lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje ugostiteljske delatnosti za vlasnika objekta, kao i za članove njegovog domaćinstava. Takođe neophodna je i potvrda ovlašćene zdravstvene ustanove da fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge, kao i članovi domaćinstava imaju uredne sanitarno-higijenske analize.

Nakon toga postupak je vrlo jednostavan, članovi opštinske komisije u saradnji sa Turističkom organizacijom izlaze na teren obilaze i pregledaju objekat, a ukoliko su ispunjeni svi uslovi rešenje se donosi vrlo brzo te objekat može početi sa radom.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Agroklub, 17.07.2023.
Naslov: Redakcija