Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O DRŽAVNIM I DRUGIM PRAZNICIMA U RS: Inicijativa da praznici nacionalnih manjina budu neradni u državnim i drugim organima u gradovima u kojima je u službenoj upotrebi jezik nacionalne manjine ili pripadnici manjine čine najmanje deset odsto stanovništva


Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) predložilo je izmene Zakona o državnim i drugim praznicima u REpublici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001, 101/2007 i 92/2011 - dalje: Zakon) po kojem bi ustanovljeni praznici nacionalnih manjina bili neradni u državnim i drugim organima.

U saopštenju se navodi da je inicijativa upućena predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, a izmene Zakona bi podrazumevale da za praznike manjina ne rade državni organi u gradovima u kojima je u službenoj upotrebi jezik nacionalne manjine ili pripadnici manjine čine najmanje deset odsto stanovništva.

BNV navodi da sadašnji Zakon nije predvideo načine praznovanja praznika nacionalnih manjina, već se svodilo na pravo isticanja nacionalnih simbola na zgradama institucija i ustanova.

"Prihvatanjem inicijative o izmenama Zakona uspostavlja se efektivna ravnopravnost između pripadnika nacionalnih manjina i pripadnika većinskog naroda što su i obaveze predviđene Ustavom Republike Srbije("Sl. glasnik RS", br. 98/2006)", saopštilo je Vijeće.

Ukoliko budu usvojeni predlozi BNV-a, državni organi u gradovima u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi ne bi radili tokom nacionalnih praznika Bošnjaka u Srbiji – 11. maja (Dan bošnjačke nacionalne zastave), 11. jula (Dan sećanja) i 20. novembra (Dan Sandžaka).

Izvor: Vebsajt Danas, 22.07.2019.
Naslov: Redakcija