Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Studenti upisani pre uvođenja Bolonje žele da im se dozvoli da diplomiraju bez vremenskog ograničenja


Posle nekoliko produžavanja roka da okončaju školovanje, studenti koji su indeks stekli pre uvođenja Bolonje žele da im se dozvoli da diplomiraju kada budu mogli bez ograničenja.

Oko 3.000 takozvanih starih studenata, ili "večitih" koji su indeks dobili pre uvođenja Bolonje, potpisali je peticiju koja je predata Narodnoj skupštini i u kojoj traže da studije završe po nekadašnjem programu, koji je važio u vreme kada su bili brucoši.

U prošli ponedeljak su, kako naglašavaju neki od tih starih akademaca, njihovi zahtevi stigli u kabinet predsednika, premijerke, predsednice Narodne skupštine i Ministarstva prosvete.

Kada je 2005. godine donet Zakon o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 76/2005, 100/2007 - autentično tumačenje, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 99/2014, 45/2015 - autentično tumačenje, 68/2015 i 87/2016) starim akademcima je dat prvi rok od dve godine da steknu diplomu prema starom programu, ili će morati da pređu na bolonjski sistem i prihvate, kako kažu, za njih veoma nepovoljne uslove.

Rok im je poslednji put produžen do 1. oktobra tekuće godine, ali nekoliko hiljada njih smatra da imaju pravo da "studije završe po zakonu prema kom su započeli jer se novi zakonski akt ne može sprovoditi retroaktivno" i tvrde da im to garantuje i Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006).

Pored vraćanja na niže godine studija, iako su odavno apsolventi, obaveznih predavanja koja su odavno odslušali, dodavanja ispita za koje tvrde da su ih već položili, samo su u bolonjskom programu nazvani novim imenom, ogromnih troškova, stari akademci najviše se žale što bi im stepen obrazovanja bio smanjen sa zvanja izjednačenog sa master diplomom, koje dobijaju po starom programu, na diplomu osnovnih studija.

To je za većinu, kako objašnjava Verica Ivanović, studenata Istorije na beogradskom Filozofskom fakultetu, znači da bi morali završavati master studije ne bi li se zaposlili u struci.

Odluku o potpisivanju peticije, kaže, doneli su akademci okupljeni na Fejsbuk stranici "Stari studenti svih fakulteta - zajedno do cilja", koja broji oko 5.000 članova.

- Zakon po kom smo upisali studije nije nas vremenski ograničavao, nema potrebe odobravati godinu za godinom, već samo poštovati zakon koji se na nas odnosi. Godinama se spinuje da je reč o večitim studentima. Naprotiv, mi smo akademci sa visokim prosekom, većina ima porodice posao i niz drugih obaveza koje su ih sprečile da završe studije u roku. Ali mi smo i računali na to da ćemo moći da studiramo tempom koji možemo da uskladimo sa obavezama. Zbog nas se niko dodatno ne angažuje, a program studija je svim profesorima i asistentima dobro poznat - naglasila je Ivanovićeva i dodala da su negovanje teško obolelih roditelja, rođenje deteta i posao razlozi što ona godinama nije uspela da položi dva obimna preostala ispita.

Većina potpisnika peticije spremna je da tuži fakultete i poziva se na primere Slovenije, koja je po ulasku u Evropsku uniju starim akademcima dala rok od 12 godina da završe studije.

Navode i primer Marka Duila, zagrebačkog studenta prava, koji je po ulasku Hrvatske u EU i naglog presecanja mogućnosti starim akademcima da završe fakultet prema zakonu po kom su ga započeli tužio državu i dobio na sudu.

Izvor: Vebsajt Blic, 22.07.2019.
Naslov: Redakcija