Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ELEKTRONSKOJ TRGOVINI: Zakon usklađen sa evropskom Direktivom o elektronskoj trgovini


Novi Zakon o trgovini ("Sl. glasnik RS", br. 52/2019) i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini ("Sl. glasnik RS", br. 52/2019), koji su 22. jula 2019. godine usvojeni u Narodnoj skupštini Republike Srbije, omogućiće značajno unapređivanje tih oblasti, posebno u pravcu razvoja internet kupoprodaje, ocenila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je u saopštenju navela da će nova regulativa dodatno obezbediti povoljniju klimu na domaćem tržištu u pogledu postizanja evropskih standarda i suzbijanja sive ekonomije, a na dobrobit i građana i privrede.

Podsetila je da su izmene Zakona o elektronskoj trgovini deo procesa pravne harmonizacije sa evropskim zakonodavstvom, odnosno sa Direktivom o elektronskoj trgovini, dok novi Zakon o trgovini definiše pojmove elektronske prodavnice i elektronske platforme, kao i najčešće korišćene oblike elektronske trgovine, poput "vebšopa" i "dropšipinga".

"Između ostalog, otklonjene su nepreciznosti i nejasnoće u dosadašnjem tumačenju zakonskih odredaba i uveden je mehanizam uklanjanja nedopuštenih sadržaja na internetu, što sve treba da doprinese i ukupnom razvoju digitalne ekonomije i informacionog društva", ocenila je Matić. U Srbiji je prošle godine 1,8 miliona ljudi kupovalo robu preko interneta, a svaki drugi kupac je novac trošio na odeću i sportsku opremu.

Ona je dodala i da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija priprema Akcioni plan za razvoj e-trgovine, u okviru projekta "Jačanje elektronske trgovine u Republici Srbiji" koji sprovodi sa USAID.

Izvor: Vebsajt Blic, 22.07.2019.
Naslov: Redakcija