Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE: Komora obavestila Ministarstvo pravde da kao legitimno smatra rukovodstvo Advokatske komore Beograda, na čijem je čelu advokat Jugoslav Tintor. Izborni postupak, koji je za organe i nosioce funkcija sprovela Advokatska komora Beograda 13. maja 2017. godine, u skladu je sa zakonom i statutima AKS i AKB


Advokatska komora Srbije kao legitimno smatra rukovodstvo Advokatske komore Beograda, na čijem je čelu advokat Jugoslav Tintor. O ovom stavu vrh srpskih advokata dopisom je, između ostalih, obavestio i Ministarstvo pravde.

Ovo je poslednja faza u višemesečnom nadgornjavanju sukobljenih komora koje okupljaju prestoničke advokate. Iako u Beogradu i dalje postoji "dvoglavo" rukovodstvo, do konačnog razrešenja ove situacije kao pravni subjekt važiće deo advokata koje predvodi Tintor i koji se smatra jedinim zakonskim zastupnikom AKB.

- Izborni postupak, koji je za organe i nosioce funkcija sprovela Advokatska komora Beograda 13. maja 2017. godine, u skladu je sa zakonom i statutima AKS i AKB - stav je Advokatske komore Srbije, koji je potpisao predsednik Dragoljub Đorđević. - Skup advokata održan 10. juna 2017. godine nije bio skupština beogradske komore, jer nije sazvan od ovlašćenog organa i u Statutom propisanoj proceduri. U donošenju odluke kojom su sazvani izbori učestvovale su osobe imenovane za takozvane privremene članove upravnog odbora. Oni su izabrani na pravno ništavan način.

Advokatska komora Srbije, koja se smatra nadležnom, između ostalog, i za nadzor i kontrolu zakonitosti nižih komora, ovim stavom nagovestila je i kraj dvostrukog funkcionisanja beogradske komore, budući da se poslednjih nedelja kao zakonski zastupnik Komore, osim Tintora, pojavljivao i šef paralelne uprave Vladimir Gajić. On, s druge strane, tvrdi da je obaveštenje upućeno Ministarstvu pravde netačno i da nema nikakvu pravnu snagu. Advokatska komora Srbije, prema Gajićevim rečima, nema nikakvu nadležnost nad područnim komorama uključujući i beogradsku.

- Sve područne komore su samostalne u obavljanju svojih funkcija - kaže Gajić. - AKS je nadležan samo kao drugostepeni organ po žalbi u upravnom postupku. Za sve ostalo komore funkcionišu kao samostalna pravna lica.

Gajić podseća i da postoji pravosnažna sudska presuda iz 2016. godine kojom je poništen izbor Dragoljuba Đorđevića za predsednika AKS, i posle koje je njemu zabranjeno nastupanje u ime AKS.

U Ministarstvu pravde, na čiju je adresu stiglo pojašnjenje Advokatske komore Srbije, nezvanično kažu da ni na koji način ne žele da se mešaju u sukobe advokata u Beogradu.

- Sarađivaćemo sa svakom legalno izabranom upravom Advokatske komore Beograda, odnosno sa svakim rukovodstvom čiji će legitimitet i zakonitost biti potkrepljen pravosnažnim sudskim odlukama - navode u Ministarstvu.

Izvor: Vebsajt Novosti, R. Dr., 21.07.2017.
Naslov: Redakcija