Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ORGANIZACIJI I NADLEŽNOSTI DRŽAVNIH ORGANA U POSTUPKU ZA RATNE ZLOČINE: Ne postoji osnov da Srbija ukine Zakon i odustane od gonjenja osumnjičenih za ratne zločine bez obzira na nacionalnu pripadnost. Institut univerzalne nadležnosti je istorijska i civilizacijska tekovina


Srbija ne bi trebalo da suspenduje svoj Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine ("Sl. glasnik RS", br. 67/2003, 135/2004, 61/2005, 101/2007, 104/2009, 101/2011 - dr. zakon i 6/2015 - dalje: Zakon), uprkos pritiscima Hrvatske koja joj osporava univerzalnu nadležnost za procesuiranje, izjavio je bivši Tužilac za ratne zločine, Vladimir Vukčević.

"Mislim da Srbija ne bi trebalo da suspenduje ovaj Zakon i da na to niko ne može da je natera", rekao je Vukčević.

On je podsetio da je univerzalna nadležnost istorijska i civilizacijska tekovina, kao i da je poznaju i zakonodavstva Hrvatske i BiH.

On je podsetio da su na osnovu pomenutog Zakona tužilaštva Srbije i Hrvatske 2006. godine zaključila memorandum o saradnji i da su sarađivala i razmenjivala dokaze, ali da Hrvatska sada iz političkih razloga želi da svoj rat proglasi odbrambenim.

"Ovde oni tvrde da se radi o 'domovinskom ratu' koji je odbrambeni i hoće da sve svoje učesnike rata proglase da su delovali u nužnoj odbrani, a to ne može tako", naveo je tužilac u penziji.

Ta pitanja su, prema njegovim rečima, regulisana ženevskim konvencijama.

Upitan za tvrdnje da prema ovom Zakonu "Beograd ima ovlašćenja malog Haga" i da Zakon isključivo tretira Hrvate kao zločince, Vukčević je ponovio da je suština tog Zakona sprečavanje nekažnjivosti.

On je podsetio da su svi profesionalci - tužioci iz Srbije, Hrvatske i BiH imali isti stav o tome i da su svi postupali po istom tekstu.

"To o malom Hagu može tako da liči onima koji su protiv procesa. Prvi proces po toj nadležnosti bio je proces za zločin na Ovčari, kada je Hag sudio trojici oficira, a nama su faktički dostavili egzekutora na nadležnost, to su sve bila lica srpske nacionalnosti, a žrtve Hrvati. Tad nije bilo malog Haga, nego je proces pozdravljen", podsetio je bivši tužilac.

Takođe je ukazao da je institut univerzalne nadležnosti bio poznat još u 17. veku kada su države koje su bile pogođene kršenjem međunarodnog prava - piraterijom, imale pravo, bez obzira na mesto izvršenja, državljanstvo izvršioca ili žrtve, da hapse i procesuiraju izvršioce tih krivičnih dela.

"To je istorijska i civilizacijska tekovina, i kada smo pravili ovaj Zakon i mi i Hrvati i BiH imali smo u vidu sprečavanje nekažnjivosti", naglasio je Vukčević.

Izvor: Vebsajt RTV, 22.07.2016.
Naslov: Redakcija