Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAJEDNICA PREDUZETNIKA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE PREDLOŽILA DONOŠENJE ZAKONA O SPREČAVANJU OBAVLJANJA NEREGISTROVANE DELATNOSTI


Visoki porezi i najavljene oštre kazne za neblagovremeno izmirivanje obaveza, ali pre svega nelojalna konkurencija sive ekonomije, ugrožavaju poslovanje preduzetnika.

Ukazujući na neophodne poreske reforme i pojačanu efikasnost u radu inspekcija, sudova i administracije, članovi Izvršnog odbora Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije na svojoj 11. sednici ipak su kao najveći problem istakli sivu ekonomiju. Dok se propisi za one koji posluju legalno pooštravaju, oni koji rade neprijavljeno i bez plaćanja ikakvih dažbina snižavaju cenu rada, konstatovali su preduzetnici.

Prema poslednjim podacima, registrovanih preduzetničkih radnji u Srbiji ima oko 217. 600, rekao je predsednik Skupštine Zajednice preduzetnika PKS Miroslav Miladinović, ali je ukazao da od 2002. taj broj stagnira, jer se preduzetnici suočavaju sa brojnim problemima, a često su zanemareni kad se kreira ekonomska politika. "Osim Zajednica preduzetnika Privredne komore Srbije, na čiju inicijativu je donet Zakon o mirovanju poreskog duga, a pokrenuti postupci za izmenu nekih drugih propisa, preduzetnike nema ko da štiti", istaknuto je na sednici, na kojoj su se čuli i zahtevi da se zakažu hitni sastanci sa predstavnicima ekonomskih ministarstava i inspekcije, kako bi im se predočili gorući problemi.

Predsednik zajednice preduzetnika Beograda predložio je donošenje Zakona o sprečavanju obavljanja neregistrovane delatnosti, kako bi se barem smanjila delatnost u sivoj zoni, naročito izražena kod frizera, mehaničara, trgovaca, ali i u IT sektoru.

Preduzetnici su zatražili podsticajnije uslove poslovanja, ukazujući na podatak da se od 13 novoosnovanih preduzetničkih radnji, 10 izbriše iz registra u roku od godinu ili dve. Oni su takođe upozorili da treba podstaći ovaj sektor, kako bi mogao da apsorbuje viškove zaposlenih iz javnog sektora.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 24.7.2014.