Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO NA JAVNOJ RASPRAVI NACRT ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potvrdila je da će Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji uskoro biti upućen na javnu raspravu.

Mihajlović je na sastanku sa predstavnicima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ) i USAID Projekta za bolje uslove poslovanja objasnila da će taj dokument, čije se usvajanje očekuje tokom avgusta, skratiti vreme izdavanja građevinskih dozvola.

Ona je upoznala predstavnike pomenutih organizacija sa ključnim novinama u zakonu, dinamikom usvajanja podzakonskih akata, kao i sa očekivanim efektima njegove primene na unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji.

Na sastanku je ocenjeno da će usvajanje izmena ovog dokumenta predstavljati dobru osnovu za uspostavljanje sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, koji Ministarstvo planira da uvede u narednom periodu.

Predstavnici NALED-a su ukazali na pozitivne efekte primene ovog sistema u Makedoniji, kojim je višestruko skraćeno vreme potrebno za izdavanje građevinskih dozvola, i ponudili pomoć u njegovom uvođenju u Srbiji.

Za unapređenje sistema izdavanja građevinskih dozvola zainteresovane su i donatorske organizacije, koje će međusobno koordinirati aktivnosti i eventualnu finansijsku podršku Srbiji na uspostavljanju sistema elektronskog izdavanja građevinskih dozvola.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 24.7.2014.