Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

INICIJATIVA USTAVNOM SUDU ZA UTVRĐIVANJE ZAKONITOSTI ODLUKE VLADE RS DA MINIMALNA CENA RADA OSTANE 115 DINARA PO SATU


Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) uputiće Ustavnom sudu inicijativu za utvrđivanje zakonitosti odluke Vlade Srbije da minimalna cena rada ostane 115 dinara po satu, budući da se o tome prethodno nije izjasnio Socijalno ekonomski savet (SES), izjavio je danas potpredsednik tog sindikata Zoran Mihajlović.

Mihajlović je Tanjugu rekao da je prema novousvojenom Zakonu o radu, najpre o tome trebalo da se izjasne članovi Socijalno-ekonomskog saveta a da, ukoliko se dogovor na sednici tog tripartitnog tela ne postigne, odluku može da donese vlada nakon 15 dana.

"Socijalno-ekonomski savet nije zasedao po tom pitanju i socijalni partneri se o tome nisu izjašnjavali, već je direktno odluku donela Vlada Srbije čime je prekršen Zakon o radu", rekao je Mihajlović dodajući da su predstavnici Saveza samostalnih sindikata i UGS Nezavisnost i dalje članovi SES-a, iako se ne slažu sa izmenama Zakona o radu.

Govoreći o visini minimalne zarade Mihajlović je rekao da ona u Srbiji ne može da obezbedi egzistencijalni minimum budući da je već dve i po godine na istom nivou-115 dinara po satu, odnosno oko 20.000 na mesečnom nivou.

"Ona bi trebalo da bude izuzetak, a ne pravilo, odnosno da se isplaćuje samo kada poslodavac nije u mogućnosti da isplati više", kazao je Mihajlović.

Računica sindikata pokazala, dodao je, da bi minimalna cena rada sada u Srbiji trebalo da iznosi između 125 i 130 dinara po satu.

ASNS saopštio je pre dva dana da najveću odgovornost odluku da cena rada ostane na istom nivou snose lideri dva sindikata- Ljubisav Orbović i Branislav Čanak koji su "učestvovali u radu SES-a, a nisu uspeli da izdejstvuju da se minimalna cena rada poveća bar za jedan dinar".

Taj sindikat podseća da su za to vreme troškovi života porasli za 15,5 odsto, a potrošačka korpa sa 63.800 na 66.000 dinara.

"To im nije smetalo da primaju plate od nekoliko stotina hiljada dinara i da se o državnom trošku šetaju po svetu", tvrde u ASNS.

Asocijacija traži od Vlade Srbije da formira novi Socijalno-ekonomski savet i započne pravi socijalni dijalog kako bi konačno počeli da se rešavaju brojni problem, kao i da taj sindikat, ali i drugi koji se sada smatraju nereprezentativnim budu uključeni u socijalni dijalog.

Mihajlović smatra da je reč o "potrebi tog sindikata (ASNS) da bude svuda" i da je reč o "neozbiljnoj organizaciji".

Takođe je ukazao da SSSS i Nezavisnost i dalje učestvuju u radu SES-a i da je loše što se pre donošenja odluke vlade o minimalnoj ceni rada članovi SES-a nisu sastali i razgovarali o tome.

Izvor: