Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDSTAVLJENE MERE AKCIONOG PLANA STRATEGIJE PAMETNE SPECIJALIZACIJE: Cilj je sticanje preduzetničkih znanja i veština koje će biti vrednovane kroz inovativne proizvode i usluge konkurentne na svetskom tržištu o oblastima nazvanim Hrana za budućnost, Informacione tehnologije, Mašine i proizvodni procesi i Kreativne industrije


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić ocenio je kao važno da se u obrazovnom sistemu steknu potrebna preduzetnička znanja i veštine koje će biti vrednovane na tržištu kroz inovativne proizvode i usluge konkurentne na svetskom tržištu.

On je na konferenciji "Pametna specijalizacija-put do privrede zasnovan na znanju", predstavio mere iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije pametne specijalizacije Srbije.

Cilj te Strategije je da se razviju preduzetničke veštine na tržištu i da ljudi steknu različita znanja, što bi prema njegovim rečima dovelo do napretka društva i privrednog rasta zemlje.

On je naveo da je u aprilu ove godine usvojen Akcioni plan koji se sastoji iz konkretnih mera čiji je cilj jačanje ekonomije zasnovane na znanju.

"Ove mere se odnose na četiri oblasti, kao što su Hrana za budućnost, Informacione tehnologije, Mašine i proizvodni procesi i Kreativne industrije", rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, Akcioni plan sadrži 43 mere, mnoge mere iz tog plana su već ostvarene iako je rok za realizaciju dve godine, a finansijska sredstva u iznosu od skoro 18 milijardi dinara su obezbeđena iz različitih izvora.

"Iz budžeta Srbije je izdvojeno 5,3 miliona evra za programe ranog razvoja i sufinansiranje inovacija, a putem Fonda za inovacionu delatnost izdvojeno je 60 miliona dinara", kaže Ružić i dodaje da je ovo jedna od ključnih tema kojom će se Ministarstvo prosvete nauke i tehnologije baviti i u narednom periodu.

Direktorka Republičkog Sekretarijata za javne politike Bojana Tošić kaže da je taj Sekretarijat učestvovao u izradi Strategije kao i da je taj dokument rezultat saradnje između predstavnika privrede, akademskih institucija, državnog i civilnog sektora.

"Posebno me raduje koliko je učešće privrede i mislim da bez nje ne bismo došli do ove Strategije", rekla je Tošić.

Ona je istakla da je Sekretarijat jedan od odgovornih organa za sprovođenje mera koje se odnose na poboljšanje uslova poslovanja.

U izradi te Strategije učestvovali su Svetska banka i Evropska Unija.

Izvor: RTV, 22.06.2021.
Naslov: Redakcija