Zastava Bosne i Hercegovine

EU: 2,5 miliona evra za mikro i mala preduzeća u Srbiji


Bespovratna 2,5 miliona evra dobiće 112 mikro i malih preduzeća iz jugoistočne i jugozapadne Srbije u okviru programa Evropske unije "EU PRO", saopštio je Euinfo.

Taj novac, namenjen za nabavku nove opreme koja će preduzećima omogućiti da unaprede proizvodnju i otvore nova radna mesta, biće dat po drugom javnom pozivu sprovedenom u jesen 2019. godine.

Naglašava se da mikro i mala preduzeća u Srbiji čine 99 odsto svih registrovanih poslovnih objekata i zapošljavaju dve trećine svih radnika, a od te vrste preduzeća potiče 60 odsto bruto-domaćeg proizvoda Srbije.

"Stoga su povećanje konkurentnosti srpskih preduzeća, razvijanje novih proizvoda, otvaranje novih radnih mesta, kao i osnivanje novih preduzeća i unapređenje postojećih ciljevi koje Evropska unija značajnom novčanom podrškom pomaže Srbiji da ostvari", piše u saopštenju.

Cilj programa EU PRO koji je aktivan u 99 opština na jugoistoku i jugozapadu Srbije, da doprinese ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, a Evropska unija ga podržava sa ukupno 25 miliona evra.

"Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije. Većina ovih preduzeća posluje u manje razvijenim opštinama, a gotovo polovina ima proizvodne kapacitete u ruralnim sredinama, čime je njihov uticaj na lokalne sredine još značajniji", saopštio je Euinfo.

Izvor: Vebsajt Nova, Milena Ilić Mirković, 18.06.2020.
Naslov: Redakcija