Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG UREDBE KOJI ĆE REGULISALTI IZDAVANJE IZVODA IZ KATASTRA: Nova uredba čeka prvu sednicu Vlade


Građani uskoro više neće morati da dolaze po list nepokretnost na šaltere Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Kompletan posao prenosa nepokretnosti završavaće se kod notara, predlog je Uredbe koji će biti razmatran na prvoj sednici Vlade Republike Srbije.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović održala je sastanak sa direktorom RGZ Borkom Draškovićem i rukovodstvom Javnobeležničke komore, koje je predvodio Srbislav Cvejić, a u vezi sa izdavanjem lista nepokretnosti građanima.

Na ovom sastanku postignut je dogovor oko teksta Uredbe koji će biti razmatran na prvoj sednici Vlade, kaže se u saopštenju resornog Ministarstva.

Ukoliko Vlada usvoji ovaj predlog Uredbe, građani više neće morati da dolaze po list nepokretnost na šaltere RGZ, već će kompletan posao prenosa nepokretnosti završavati kod notara.

Pored ovog pitanja, razgovarano je i o još efikasnijem postupku upisa nepokretnosti, reformi katastra i napretku Srbije na Duing biznis listi.

"Kao što smo nedavno ispravili jednu od velikih nepravdi i omogućili da više od 30.000 građana Srbije može da upiše svoju imovinu u katastar nepokretnosti, tako nam je cilj da i druge usluge katastra budu maksimalno efikasne za građane, da nemamo gužve na šalterima, a tu je važna uloga i RGZ i Javnobeležničke komore", rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je naglasila da će se nastaviti sa reformisanjem RGZ, kako bi ta institucija funkcionisala još efikasnije i doprinela daljem poboljšanju poslovnog ambijenta u Srbiji.

"Postupci koje vodi RGZ su veoma važni i za napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske banke, da upis nepokretnosti bude jednako efikasan kao i izdavanje građevinskih dozvola. Takođe, RGZ će imati važnu ulogu i u reformi prostornih planova, e-prostor, koja će omogućiti da se elektronska procedura uvede i u oblast planske dokumentacije", navela je Mihajlovićeva, koja je i predsednica Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Republike Srbije na rang-listi Svetske banke o uslovima poslovanja - Duing biznis.

Izvor: Vebsajt Blic, 22.06.2020.
Naslov: Redakcija