Zastava Bosne i Hercegovine

INICIJATIVA ZA IZRADU PRAVILNIKA U OBLASTI PROIZVODNJE CEVI OD PLASTIČNIH MASA: Pravilnikom bi se detaljno definisale tehničke specifikacije za proizvode iz ove oblasti kao i sistem sertifikacije kojim bi se dokazivala usaglašenost proizvoda sa zadatim performansama prilikom stavljanja u promet


Grupacija proizvođača plastičnih proizvoda Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala, Privredne komore Srbije (PKS), u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva i uz učešće Instituta IMS, pokrenula je inicijativu za izradu Pravilnika u oblasti proizvodnje cevi od plastičnih masa, imajući u vidu probleme sa kojima se preduzeća susreću u proizvodnji.

"Ova inicijativa je rezultat potrebe da se podzakonskim aktima utvrdi zakonski okvir za ocenjivanje usaglašenosti građevinskih proizvoda iz neharmonizovane oblasti, kao što su plastične cevi za vodu", izjavio je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala (PKS).

Stevanović dodaje da bi ovakav dokument pre svega doprineo kvalitetu proizvoda koji bi se svugde sa istim standardima proizvodio, a pomogao bi i pri usaglašavanju zahteva koji proizvođači moraju da ispune prilikom učešća na raspisanim tenderima, jer su se do sada susretali sa različitim zahtevima, različitim formama izjava o usaglašenosti kao i različitim tumačenjima dokumentacije. Ovim Pravilnikom bi se detaljno definisale tehničke specifikacije za proizvode iz ove oblasti kao i sistem sertifikacije kojim bi se dokazivala usaglašenost proizvoda sa zadatim performansama prilikom stavljanja u promet.

Dokument treba da bude rezultat dogovora i aktivne diskusije imajući u vidu da doprinosi standardizovanju kvaliteta proizvoda što je krajnji interes svih proizvođača. Proizvođači plastičnih cevi su dobar primer kako zajednički interes državnih organa i privrede rezultira konkretnim rezultatom tj. predlogom Pravilnika o tehničkim zahtevima za elemente sistema cevovoda od plastičnih masa za snabdevanje vodom i za odvodnjavanje i kanalizaciju.

Kada su u pitanju cevi i creva od plastike u 2018. godini beleži se suficit spoljnotrgovinskoj razmeni od 138 miliona evra. Izvezeno je ukupno 214 miliona evra ili 43,401 tona, a uvezeno 76 miliona evra ili 17,646 tona. Sa šifrom delatnosti 2221 Proizvodnja ploča, listova, cevi i profila od plastike registrovano je 153 privredna subjekta. Najviše se izvoze cevi i creva od ostalih plastičnih masa, ali i cevi od PE i PVC-a. Najviše uvozimo pribor za cevi i creva od plastičnih masa.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 04.06.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija