Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ENERGETICI: Većina toplana još nema Pravilnik o uslovima za obustavu toplotne energije po zahtevu kupaca, jer ga njihovi osnivači - lokalne samouprave nisu usvojili


Daljinsko grejanje smatra se najkomfornijim, ipak, zahteva za isključenje sa grejne mreže ima u svim toplanama. Zakon o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014) daje tu mogućnost, ali zbog komplikovane procedure retki su oni koji i uspeju da ga odjave. Taj posao se može obaviti samo leti.

Isključenje sa daljinskog grejanja neka domaćinstva traže ako ne koriste stan ili poslovni prostor, ali najčešće jer žele da ga zamene jeftinijim grejanjem.

"Danas imamo četrdesetak zahteva što je mnogo manje nego prošle godine. Dajemo naše tehničke uslove, pa ko ispuni te uslove može da bude isključen", kaže Nemanja Kuzmanović, inženjer mašinstva u jagodinskoj Toplani.

A tehničke uslove nije lako ispuniti jer grejne cevi povezuju sve stanove. Uz zahtev koji podnosi isključivo vlasnik stana, treba priložiti i saglasnost dve trećine komšija kao i "idejni projekat" koji će predvideti stanje grejnih instalacija posle isključenja jer se ne sme ugroziti grejanje komšija.

"Sve te troškove plaća podnosilac zahteva jer se tu nužno postavlja pitanje - a zašto bi pravo nekoga ko ostaje na sistemu bilo manje od onoga ko želi da napusti sistem sa kog se grejao", kaže Dejan Stojanović, direktor Udruženja toplana Srbije.

"U svakom slučaju korisnici koji ostaju na mreži osećaju manjak kvaliteta grejanja", ukazuje Nemanja Kuzmanović.

I oni koji se isključe sa daljinskog sistema i dalje su obavezni da plaćaju fiksne troškove, što je oko četvrtine računa.

"Građani koji se isključe sa grejanja, oni su samim činom svojevremenog priključenja, da li kupovinom stana ili na bilo koji drugi način kasnijim priključenjem, u suštini zakupili kapacitet i taj kapacitet neko mora da održava", kaže Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu energetike.

"Vi ne dobijate energiju, ali svi pripadajući fiksni troškovi ostaju kao da ste na samom sistemu", ističe Dejan Stojanović.

Problem je i što većina toplana još nema ni Pravilnik o uslovima za obustavu toplotne energije po zahtevu kupaca jer ga njihovi osnivači - lokalne samouprave nisu usvojili. Udruženje toplana im je ponudilo Nacrt tog pravilnika.

"Ovo bi apsolutno trebalo da olakša posao lokalnim samoupravama jer su one dobile jedan model, mogu da ga primene takav kakav je ili da ga eventualno nešto prilagode svojim uslovima to je isključivo u njihovoj nadležnosti", kaže Zoran Predić.

Zahteva za isključenje neće biti kada se uvede potpuna naplata grejanja po potrošnji. A to znači da građani sami odlučuju kada će odvrtati ili zavrtati radijatore i time uticati na svoje račune.

Izvor: Vebsajt RTS, Ružica Vranjković, 24.06.2018.
Naslov: Redakcija