Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI NOVI ŠIFARNIK ZANIMANJA: Primena će početi od 1. januara 2019. godine


"Srbija će nakon 28 godina dobiti novi šifarnik zanimanja, a među novim poslovima naći će se i programiranje kompjuterskih igara, koje do sada zvanično nije postojalo", kaže ministar za rad, Zoran Đorđević.

Novi šifarnik počeće da se primenjuje od 1. januara 2019. godine, a prema rečima ministra Đorđevića, njegovo uvođenje biće od velike važnosti za praćenje i analizu stanja i kretanja na tržištu rada.

- Na ovaj način sprečiće se često nerazumevanje značenja određenih naziva zanimanja koja postoje u svetu rada, a koja nisu sadržana u postojećoj listi zanimanja iz 1990. godine, koja je u najvećem delu prevaziđena sledstveno velikim promenama u svetu rada koje su se u međuvremenu desile. Pored toga, biće od izuzetne važnosti za vođenje evidencija u oblasti rada, karijerno vođenje, posredovanje u zapošljavanju i zapošljavanje, kao i razvoj ljudskih resursa, planiranje programa obrazovanja i njihovo usklađivanje sa potrebama tržišta rada - kaže ministar Đorđević.

Unapređenje uređenja u oblasti rada i bolje prepoznavanje zanimanja na tržištu doprineće tome da građani lakše dođu do posla.

- Dinamične promene u svetu rada koje su se desile tokom prethodnih decenija uslovile su nestanak jednih i pojavu sasvim novih zanimanja. Zbog toga postojeći šifarnik zanimanja i stručne spreme godinama nije mogao da odgovori potrebama građana. Primera radi, zanimanje programer kompjuterskih igara, koje je veoma traženo na tržištu rada (i veoma dobro plaćeno), u starom šifarniku zanimanja i stručne spreme uopšte ne postoji, tako da zapošljavanje uglavnom mladih koji se ovim zanimanjem bave nije bilo dovoljno vidljivo na tržištu. Uvođenjem ovog zanimanja, ali i drugih nedostajućih zanimanja obezbediće se dostupnost podataka o celokupnoj ponudi i potražnji za zanimanjima u Srbiji, što je od izuzetne važnosti kako za obrazovni sistem (npr. za kreiranje upisne politike), tako i za utvrđivanje mera politike zapošljavanja - objašnjava on.

Prema rečima Đorđevića, novi šifarnik zanimanja biće od krucijalne važnosti i za studente.

- Mnogi naši studenti koji su završili akademske studije u inostranstvu imaju problem jer diplome ne mogu da im se verifikuju u Srbiji. Upravo zbog njih, ali i budućih studenata koji će se školovati u drugim zemljama uvođenje šifarnika zanimanja predstavlja značajnu novinu koja menja krucijalne stvari u državi i otvara nove šanse za mlade ljude - objasnio je ministar Đorđević.

On je dodao da se ovim želi da se mladim ljudima pruži podrška da rade i stvaraju jer su oni Srbiji veoma potrebni.

- Svetski standardi kada je u pitanju rad i zapošljavanje primenjivaće se i u našoj zemlji. Moja je obaveza da olakšam put do posla svima onima koji su vredni, trude se i znaju da rade. Postoje mnoga zanimanja koja su dobro plaćena svuda u svetu, a kod nas su i dalje neprepoznata. Upravo zato mi i ne možemo da sagledamo stvarnu sliku na tržištu rada, što će nakon uvođenja novog šifarnika biti omogućeno. Bićemo jedna od retkih zemalja Evrope koja to ima - kaže Đorđević.

Šifarnik zanimanja imaće 43 vrste, 130 podvrsta i 436 skupina zanimanja i 3.654 pojedinačna zanimanja. Lista od 3.654 zanimanja usklađena je sa potrebama privrede i tržišta rada u Srbiji, ali i usklađena sa međunarodnim standardom koji sadrži 7.018 zanimanja.

Kako bi se obezbedila primena novog Šifarnika od strane svih korisnika u društvu, posebno od strane organizacija obaveznog socijalnog osiguranja nadležnih za vođenje evidencija u oblasti rada (nezaposlenih, zaposlenih, osiguranika i korisnika penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja,...) i za potrebe zvanične statistike, u periodu od usvajanja do početka primene, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i drugim nadležnim institucijama, organizovaće aktivnosti radi upoznavanja poslodavaca i drugih korisnika sa Šifarnikom zanimanja, pripremiti korisničko uputstvo za nesmetanu primenu (štampani materijali, organizovanje okruglih stolova, radionica, predavanja) i formirati interaktivnu stranicu ili portal posvećen primeni novih šifarnika.

Izvor: Vebsajt Blic, Bojana Bogosav, 22.06.2018.
Naslov: Redakcija