Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o akcizama: Uvodi se akciza na struju od 7,5% od 1. Avgusta 2015.godine, kao I akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta od četiri dinara po mililitru i akciza na takozvani bezdimni duvan.


Narodna Skupština RS usvojila je 24. juna 2015. godine većinom glasova Zakon o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, kojima se uvodi akciza na struju od 7,5 odsto od 1. avgusta 2015. godine.

Prema procenama Vlade Srbije, prihod budžeta će do kraja ove godine od akciza na struju dobiti dodatnih 5,4 milijardi dinara, a ta novouvedena akciza će obezbediti godišnje povećanje poreskih prihoda od 17 milijardi dinara.

Glavni rezultat uvođenja akcize na struju biće povećnje prihoda u budžetu, približavanje cene struje u Srbiji sa zemljama regiona, kao i postepena harmonizacija sa akciznom politikom EU.

Izmenama i dopunama Zakona o akcizama pored akcize na struju uvedena je i akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta od četiri dinara po mililitru, kao i akciza na nesagorevajući duvan, takozvani bezdimni duvan.

Poslanici u Skupštini Srbije su potvrdili sporazum sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) o kreditu od 88,3 miliona evra namenjenom za razvoj i restrukturiranje preduzeća, kao i kredit sa tom istom bankom od 36,2 miliona evra za unapređenja katastra.

Parlament je potvrdio i dve konvencije koje se odnose na tranzit i trgovanje, odluku o programu zvanične statistike u periodu od 2016. do 2020, kao i sporazumi Srbije sa Moldavijom o ukidanju viza i sa Finskom o bavljenju plaćenim poslovima članova porodice zaposlenih u njihovim diplomatskim misijama, konzularnim predstavništvima ili misijama pri međunarodnim vladinim organizacijama.

Izvor: Vebsajt Beta, 24.06.2015.