Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONI O PRIVATIZACIJI I STEČAJU U JULU U SKUPŠTINI


Ministar privrede Dušan Vujović naglasio je da će se tokom jula u skupštinskoj proceduri naći Nacrt novog zakona o privatizaciji koji će omogućiti da se na efikasan i fer način, pod tržišnim uslovima, okonča privatizacija 600 preduzeća čiji imovinski status nije rešen.

Ministar Vujović je drugog dana 14. Ekonomskog samita Srbije podsetio da je po starom zakonu o privatizaciji, koji je donet 2001. godine, privatizovano nešto manje od 2.300 preduzeća i dodao da se trenutno u statusu restrukturiranja nalazi 161 preduzeće.

"Javna rasprava o tekstu novog zakona o privatizaciji počeće u sredu u četiri grada u Srbiji, Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu i trajaće 20 dana". Usvajanje tog zakona omogućiće i konačni završetak privatizacije društvenog kapitala do 31. decembra 2016. godine", najavio je ministar privrede.

Prema njegovim rečima, novi zakon neće pokušavati da unapred nametne metode privatizacije, kao što je to bio slučaj sa starim zakonom, već će se naknadno određivati šta je najbolji model. Ministar Vujović je dodao da će u javnu raspravu, istovremeno sa zakonom o privatizaciji, ući i Nacrt izmena i dopuna zakona o stečaju.

"Novi zakon o stečaju povećaće transparentnost i sprečiti zloupotrebe, otkloniti probleme u praksi i povećati prava poverilaca", rekao je ministar Vujović.

On je najavio i usvajanje novog zakona o javnim preduzećima čiji je cilj efikasna upotreba državnih resursa, ostvarivanje dobiti, kontrola i profesionalno upravljanje. Prema rečima ministra Vujovića, očekuje nas i usvajanje novog zakona o podsticajima, čiji je cilj stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, privlačenje investicija i razvoj konkurentnosti privrede.

Ministar Vujović je naglasio da ekonomske reforme moramo sprovesti, ne zato da bismo pokazali da smo hrabri, nego zato što ne postoji drugi izlaz.

Izvor: Vebsajt Ministarstva privrede, 24.6.2014.