Zastava Bosne i Hercegovine

CARINSKA REFORMA EU: EU uvodi carinu i za proizvode čija je vrednost niža od 150 EUR


Evropska komisija je predložila reformu carinske unije EU-a koja, između ostalog, predviđa uvođenje carina i za proizvode čija je vrednost niža od 150 EUR.

Predloženom reformom ukida se trenutni prag na osnovu kog je roba čija je vrednost manja od 150 EUR oslobođena od carina. Komisija navodi da je vrlo česta praksa da se paketima koji ulaze u EU trenutno smanjuje vrednost kako bi se izbeglo plaćanje carine, te se ovim izmenama tome želi stati na put.

Prema novom predlogu, platforme koje se bave prodajom robe postaće ključni akteri u osiguravanju da roba koja se prodaje na internetu u EU ispunjava sve carinske obaveze.

Ovo je, kako se navodi, značajan pomak od sadašnjeg carinskog sistema kojim se odgovornost stavlja na pojedinačne potrošače i prevoznike. Platforme, kao zvanični uvoznici, biće u obavezi da osiguraju plaćanje carina i PDV-a pri kupovini, tako da potrošači više neće biti izloženi skrivenim naknadama i neočekivanim troškovima pri preuzimanju paketa.

Najavljeno je i da će biti uprošćeno izračunavanje carinskih taksi za robu manje vrednosti koja stiže van EU, što će i platformama i carinskim organima pomoći da bolje obrade milijarde komada robe kupljene u e-trgovini koja svake godine ulazi u EU. Poverenik za ekonomiju Paolo Đentiloni rekao je da ove izmene ne bi trebalo da utiču na rast potrošačkih cena. Kako je naglasio, to nije cilj jer će carine na male pakete biti niske, ali kako je njihov obim veliki očekuju se i veći prihodi za budžet.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 23.05.2023.
Naslov: Redakcija