Zastava Bosne i Hercegovine

NAJVEĆI PROBLEM UGOVORA U PRIVREDI NERAZUMNI ROKOVI ZA IZVRŠAVANJE PREUZETIH OBAVEZA


Najveći problemi ugovora u privredi mogu biti nerazumni rokovi za izvršavanje preuzetih obaveza, promenjene okolnosti koje nastupaju nakon zaključenja ugovora a koje nisu bile predvidive, kaže advokat Nemanja Radević.

"Isto tako problem je i nepažnja prilikom ugovaranja sredstava obezbeđenja za izvršenje posla, odnosno najčešće odsustvo ovakvih klauzula", kaže Radević.

Primetno je da su sve češće odredbe o zaštiti poslovne tajne, o isključenju odgovornosti za štetu u pojedinim situacijama, o garancijama za dobro izvršenje posla, što je svakako, sa pravnog aspekta, pozitivna tekovina sadašnjeg poslovnog okruženja, kaže on.

"Na pravnoj sigurnosti uvek možemo raditi, tako što ćemo ugovaranju posvetiti punu pažnju, a ugovori treba da sadrže što jasnije norme, koje ne ostavljaju prostor za tumačenje. To naravno ne znači da ugovori moraju biti preobimni", kaže Radević.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 19.05.2022.
Naslov: Redakcija