Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O NAČINU I POSTUPKU STICANJA ZVANJA I ZASNIVANJA RADNOG ODNOSA NASTAVNIKA UNIVERZITETA U BEOGRADU: Procedura izbora redovnih profesora biće brža


Diskusijom o Pravilniku o načinu i postupku sticanja zvanja i zasnivanja radnog odnosa nastavnika Univerziteta u Beogradu, koju je inicirao prof. dr Vladan Kuzmanović, dekan Građevinskog fakulteta, i odbijanjem predloga da se on vrati fakultetima na razmatranje, taj dokument je usvojen na sednici Senata UB.

Njegovo donošenje otvoriće put ka pojednostavljenju izbora redovnih profesora najvećeg univerziteta u zemlji, tako što će on biti obavljan na veću naučnih oblasti, a ne kao dosad na Senatu, ali i smanjiti broj sudskih sporova koji su u ranijem periodu proisticali iz tih procesa, naglasio je prof. dr Vladan Đokić, rektor UB.

Taj izbor je među najdelikatnijim stvarima u funkcionisanju univerziteta, a novi Pravilnik će omogućiti da on bude transparentniji i brži. Ovo je krovni dokument na osnovu kog će svaka visokoškolska ustanova formirati svoj pravilnik koji će bliže odrediti izbor u nastavna zvanja. Do sada je Senat birao redovne profesore, a odsad će ih on samo promovisati u zvanja – najavio je rektor.

Pojednostavljenje izbora nastavnika bio je povod da prof. dr Lazar Davidović, dekan Medicinskog fakulteta, upita šta će biti sa zahtevima istraživača na fakultetima i institutima koji organizuju proteste i traže da budu zaposleni na period koliko im traje zvanje, a ne da im se produžavaju ugovori na po godinu dana. Davidović je dodao i da istraživači sa Medicinskog fakulteta najavljuju tužbe protiv te ustanove zbog neisplaćenih naknada za prevoz i topli obrok. Na to je prof. dr Branislav Boričić, prorektor za nauku, rekao da je UB osnovao radnu grupu koja će se bavi time i da su na naredni sastanak pozvali i predstavnike istraživača koji protestuju u okviru Sindikata nauke Srbije.

Na sastanku ćemo formulisati predloge za izmenu Zakona o nauci i istraživanjima ("Sl. glasnik RS", br. 49/2019), možda i za donošenje nekoliko uredbi kojima bi se problemi koje ističu naučnici na fakultetima i institutima rešili na najbrži način. Videćemo da li ćemo ih direktno poslati Ministarstvu prosvete i Vladi Republike Srbije, ili ostalim univerzitetima da zajedno sa njima iniciramo promene – istakao je Boričić.

Zbog zapošljavanja na po godinu dana istraživači na UB se zaista u svakodnevnom životu suočavaju s teškim situacijama, imaju probleme sa podizanjem kredita i svakog decembra se iznova pitaju da li će im ugovori biti produženi, objasnio je rektor Đokić.

To su mladi ljudi, koji su završili doktorate, izuzetno obrazovani, nema ih mnogo u Srbiji, možda oko 1.500 i oni čine budućnost našeg društva. Na njih treba obratiti pažnju i pomoći im da ostvare svoja prava. Na nekim fakultetima i institutima ima ih po stotinu, a na drugim samo nekoliko. Rektorat nema nijedan mehanizam kojim može da upravlja fakultetima i nijedan rektor ne može da naredi dekanu kakav će ugovor sa istraživačem da napravi – prokomentarisao je Đokić konstataciju da istraživači očekuju od univerziteta da privoli fakultete da primene Program institucionalnog finansiranja po kojem mogu da ih zaposle.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Dragana Jokić-Stamenković, 19.05.2022.
Naslov: Redakcija