Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O UTVRĐIVANJU PROGRAMA PODRŠKE RADU NOĆNIH BAROVA I NOĆNIH KLUBOVA ZBOG POTEŠKOĆA U POSLOVANJU PROUZROKOVANIH EPIDEMIJOM BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Raspisan Javni poziv za utvrđivanje prava na subvencije. Dokaz o prometu uslov za pomoć, a rok za prijavu 15 dana


Svi noćni klubovi i barovi u Srbiji koji od marta prošle godine praktično nisu mogli da rade uopšte a koji su imali pad prometa veći od 70 odsto, dobiće jednokratnu pomoć od države u iznosu od 12 odsto prometa koji su imali u godini koja je prethodila epidemiji virusa korona.

Vlada je takvu odluku donela u četvrtak, a već od ponedeljka svi koji ispunjavaju uslove mogu za tu pomoć i da se prijave.

"To je nešto što se Udruženje noćnih barova i klubova i dogovorilo sa Vladom. Svi oni koji su u periodu korone imali pad prometa u odnosu na period od 31. marta 2020. do 1. aprila ove godine veći od 70 odsto, a to je sigurno 90 i više odsto klubova, dobiće 12 odsto od prometa iz tog perioda", kaže Miša Relić, predsednik Udruženja noćnih barova i klubova.

Stav države je, kako kaže, da se sada isključivo pomogne samo klubovima i barovima koji nisu mogli uopšte da rade.

"Mi smo imali želju da se tu dodaju i oni koji su imali pad prometa od 50 do 70 odsto, ali u ovom trenutku to Vlada nije prihvatila. Nije isključeno da bi ukoliko bude novca u budžetu, ova mera mogla da se proširi i na te ugostiteljske objekte", napominje Relić i kaže da je zahvalan Vladi i premijerki koja se za ovo lično založila.

Ova mera Vlade važi za sve klubove i barove na teritoriji Srbije, sve koji rade posle 17 časova i posle dva sata ujutru.

"Vrlo je bitno da se razume da je jedini način kako su mogli da se prepoznaju noćni barovi i klubovi, po radnom vremenu. Kako ne postoji zakon kojim se definiše radno vreme noćnih klubova, mi smo morali da se dogovorimo da to ne mogu da budu restorani koji imaju noćni program, već samo oni lokali koji praktično rade posle osam uveče. Oni koji rade samo noću nisu mogli da se prilagode i rade danju tokom epidemije", ističe Relić i kaže da će uskoro sa Privrednom komorom Srbije razgovarati o tome da upravo ova kategorija ugostiteljskih objekata dobije i svoju posebnu šifru.

Relić napominje da svi koji žele da se prijave za ovu pomoć to učine, a uz prijavu moraće da prilože dokaze o prometu za pomenuti period kao i period tokom epidemije.

Vlada je saopštila da je usvojila meru podrške radi očuvanja rada noćnih barova i noćnih klubova koji su imali pad prometa od preko 70 odsto, te da je predložila isplatu bespovratnih sredstava čiju će visinu utvrditi posebnim aktom.

Javni poziv za utvrđivanje prava na subvencije za podršku radu barova i noćnih klubova zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 raspisalo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, 22. maja 2021. godine, a rok za podnošenje zahteva je 15 dana.

Izvor: Vebsajt Danas, Lj. Bukvić, 22.05.2021.
Naslov: Redakcija