Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OSNOVNI SUD U NOVOM SADU: Još traju suđenja za kršenje samoizolacije. Većina postupaka odvija se u prisustvu optuženih, a nijedna presuda nije doneta putem skajpa


Od ukupno 49 postupaka za kršenje mere samoizolacije koji su pokrenuti pred Osnovnim sudom u Novom Sadu do 20. maja je okončan 21, a ostali su u toku i to ne putem skajpa, kako što je bilo planirano u vanrednom stanju, već u prisustvu optuženih.

Kako je rekao portparol ovog suda Gligor Nenić, 15 postupaka protiv ukupno 17 osoba, okončano je donošenjem presude kojom je okrivljeni oglašen krivim. U tri slučaja izrečene su novčane kazne, a u 14 uslovne osude. U tri postupka doneta su rešenja kojima je odbijen optužni predlog, a tri su završena donošenjem rešenja o nenadležnosti.

Svi ostali postupci su i dalje u toku i suđenja se odvijaju prema zakazanim terminima, u prisustvu optuženih u sudnici. Takođe, nijedan od okončanih postupaka nije dobio epilog putem skajpa. Prvih šest suđenja, koja su bila zakazana "na daljinu" tokom vanrednog stanja, odložena su. U međuvremenu tužilaštvo više nije predlagalo da osumnjičeni odlaze u pritvorske jedinice nego u kućni pritvor. Oni koji su već bili u pritvoru takođe su posle inkubacionih perioda odlazili u kućni pritvor. Zato suđenja ipak nisu dobila epilog putem skajpa – kaže Gligor Nenić.

Iako je u Novom Sadu bila obezbeđena video-konferencijska veza između suda i pritvorskih jedinica u kojima su se nalazili okrivljeni za kršenje samoizolacije, većina zakazanih suđenja su odložena na predlog branilaca, zbog pripreme odbrane, odlučivanja o predlozima za ukidanje pritvora i zamene za meru zabrane napuštanja stana, kao i radi eventualnog zaključivanja sporazuma o priznanju krivice sa tužiocima u pojedinim slučajevima.

Odlaganja su doprinela da se nijedno suđenje ipak ne završi "na daljinu", a većina rešenih predmeta okončana je sporazumom o priznanju krivice. Bilo je slučajeva, kako je potvrdio i predsednik Višeg suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić, da su okrivljeni privođeni u prvu prostoriju pored ulaza u sud, gde ih je putem skajpa iz druge sudnice saslušavao sudija za prethodni postupak. Na taj način preduzete su sve mere da se i zaposleni i okrivljeni zaštite od mogućnosti širenja virusa.

Sada je većina okrivljenih za krivično delo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije na slobodi ili u kućnom pritvoru.

Prema podacima iz Osnovnog suda u Bačkoj Palanci, koji je takođe u nadležnosti novosadskog višeg suda, na njihovoj teritoriji bila su četiri slučaja kršenja samoizolacije. Od toga su dva predmeta rešena sporazumom, sa kaznama kućnog zatvora od tri i šest meseci, dok su dva i dalje u toku, a okrivljeni se nalaze u kućnom pritvoru.

Portparol Višeg suda u Novom Sadu Jelena Ostojin naglašava da u velikoj zgradi pravosudnih organa u Novom Sadu nije bilo obolelih od virusa kovid 19, osim jednog sudije koji se zarazio izvan zgrade suda.

Predsednici sudova u Novom Sadu doneli su posle ukidanja vanrednog stanja pravilnik o ponašanju zaposlenih i stranaka koji su obavezni da prilikom ulaska u zgradu suda prođu dezo-barijeru, izvrše dezinfekciju ruku, obave bezbednosni pregled, nose higijensku masku, a poželjno je i rukavice. Svi su dužni da se pridržavaju propisanih mera o bezbednom rastojanju, koje mora iznositi minimum 1,5 metara između dve osobe.

Svako ko se ne pridržava ove mere biće opomenut a u slučaju nepoštovanja biće mu onemogućen ulaz u objekat. Preporučuje se da u liftu budu najviše dve osobe i da stoje dijagonalno jedna od druge, kao i da se koriste stepeništa. Pri ulasku u zgradu, stranke su u obavezi da se prijave kod pravosudnih stražara sa odgovarajućim dokumentima i da navedu razlog dolaska u sud. Ulazak u zgradu dozvoljava se 15 minuta pre zakazanog ročišta – objašnjava portparol Jelena Ostojin.

Zaposlenima su obezbeđene maske i rukavice, pravosudnoj straži i zaštitni viziri, a prostorije se redovno dezinfikuju. Svi zaposleni nastavili su sa redovnim radom, održavaju se sva zakazana suđenja i zakazuju nova.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 20.05.2020.
Naslov: Redakcija