Zastava Bosne i Hercegovine

PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE NE POKRIVA TROŠKOVE U SLUČAJU OBOLEVANJA OD KORONAVIRUSA U INOSTRANSTVU: Dijagnostika da bi se utvrdilo da li neko boluje od Kovida 19 je pokrivena osiguranjem. Onog trenutka kada se utvrdi zaraženost obaveza osiguravajućeg društva prestaje, jer se lice leči po proceduri države u kojoj se nalazi


Svi koji se odluče da ove godine odmor provedu van granica Srbije moraju računati na to da putno zdravstveno osiguranje ne pokriva lečenje od Kovida 19.

Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije kaže da Kovid 19 nije pokriven putnim zdravstvenim osiguranjem, ali ni dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjem jer je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju virusa korona.

"Međutim, dijagnostika da bi se utvrdilo da li neko boluje od Kovida 19 je pokrivena osiguranjem. Onog trenutka kada se utvrdi da neko boluje od Kovid 19, obaveza osiguravajućeg društva prema njemu prestaje, zato što mora da se leči po proceduri države u kojoj se nalazi", pojašnjava Ćirić.

Napominje da polisa putnog zdravstvenog osiguranja i dalje važi za sve ostale slučajeve koji se nisu dogodili krivicom ili nemarom putnika, odnosno nisu posledica nehata osiguranika a gde je potrebna lekarska pomoć.

Polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva troškove bolničkog i vanbolničkog lečenja uglavnom u iznosu do 30.000 evra. Uobičajena cena u osiguravajućim kućama za četvoročlanu porodicu za desetak dana odmora je oko 4.000 dinara.

I kod dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja situacija je ista. U Srbiji vlasnici polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja leče se u privatnim zdravstvenim ustanovama.

"Srbija je propisala da se Kovid-19 mora da leči isključivo i samo u državnim zdravstvenim ustanovama, te mu polisa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za tu bolest ne važi", pojašnjava Ćirić.

Izvor: Vebsajt RTV, 20.05.2020.
Naslov: Redakcija