Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ISPLATA JEDNOKRATNE NOVČANE POMOĆI S POSEBNIH NAMENSKIH RAČUNA: Jednokratna pomoć svima koji ne mogu sami da je podignu biće isplaćena u prostorijama banke, na osnovu jednokratnog punomoćja


Građanima koji zbog zdravstvenog stanja ili drugih opravdanih razloga nisu u mogućnosti da lično podignu gotov novac na ime jednokratne pomoći od 100 evra sa posebnog namenskog računa u poslovnim prostorijama banaka i JP "Pošta Srbije", omogućena je isplata novca s tog računa ovlašćenom licu u prostorijama banke, na osnovu jednokratnog punomoćja, potvrđeno je juče iz Narodne banke Srbije.

Ovo se odnosi i na oko 305.000 penzionera kojima poštar donosi penzije na kuću, a koji ne mogu zbog zdravstvenih razloga, ili zbog starosti da dolaze do šaltera banaka ili pošta i podignu novac. Kako bi omogućila isplatu na ovaj način NBS je 20. maja donela Instrukciju o načinu isplate jednokratne novčane pomoći punoletnim državljanima Republike Srbije sa posebnih namenskih računa.

U skladu sa ovom instrukcijom, banka je dužna da omogući isplatu novčanih sredstava s računa u prostorijama banke licu koje korisnik ovlasti, na osnovu jednokratnog punomoćja, za podizanje novčanih sredstava s računa korisnika.

Za korisnike – poslovno nesposobna lica koja ne mogu samostalno da raspolažu novčanim sredstvima jednokratne novčane pomoći, isplata se obavlja ovlašćenom licu na osnovu uvida u javnu ispravu kojom se dokazuje ovlašćenje za raspolaganje odgovarajućom imovinom tog korisnika. Prilikom isplate na uvid se dostavljaju i lična dokumenta ovlašćenog lica i korisnika.

Punomoćje se može dati alternativno na obrascu koji je odštampan uz instrukciju, u formi koju utvrdi banka ili u slobodnoj formi, i u tom slučaju punomoćje obavezno sadrži podatke iz tog obrasca i ne mora biti overeno kod notara.

U cilju sprečavanja prevara i zloupotreba, propisano je da banka može korišćenjem sredstava za komunikaciju na daljinu proveriti s korisnikom autentičnost ovog punomoćja, kao i kontakt podatke ovlašćenog lica (npr. pozivom broj telefona ovlašćenog lica po punomoćju u prisustvu službenika banke).

Kako kažu u NBS ova instrukcija će važiti od 20. maja do 20. juna 2020. godine.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 20.05.2020.
Naslov: Redakcija