Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O AGENCIJI ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: I pored zakonske obaveze, planove integriteta u 2017. godini izradilo 63 odsto obveznika


Srbija nastavlja da stagnira u borbi protiv korupcije, kaže se u istraživanju koje je predstavila organizacija Transparentnost Srbija uz podršku Agencije za borbu protiv korupcije.

Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati rekao je na konferenciji "Planovi integriteta - između antikorupcijskog rizika i antikorupcijske prakse" da Srbija od 2013. do 2017. godine stagnira u borbi protiv korupcije i da je loše rangirana na Indeksu percepcije korupcije.

Kao jedan od razloga za stagnaciju Goati je naveo partijsko postavljanje kadrova i ocenio da se partijska lojalnost opire "svemu onome što je stručno".

"Mi smo u zoni takozvane endemske korupcije", rekao je Goati.

Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić je naveo da je, i pored zakonske obaveze, planove integriteta u 2017. godini izradilo 63 odsto obveznika, dok je u 2013. godini odziv bio 48 odsto.

Prema njegovim rečima 40 odsto institucija nije uradilo ništa na sprečavanju ponavljanja koruptivnih događaja.

Saradnik Transparentnosti Zlatko Minić je rekao da su bitni i oni organi koji nadziru ceo sistem i da je važno da planovi integriteta budu lako dostupni javnosti.

"Zbog nepostojanja sankcija i svesti planovi integriteta ostali su zarobljeni između entuzijazma pojedinaca, kapaciteta Agencije (za borbu protiv korupcije) i angažovanja spolja, civilnog sektora i medija", naveo je Minić.

Planovi integriteta sadrže pravne i praktične mere za sprečavanje i otklanjanje mogućnosti za nastanak i razvoj korupcije. Obaveza da državni organi, lokalne samouprave, javne službe i javna preduzeća donesu svoje planove integriteta propisana je Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 53/2010, 66/2011 - odluka US, 67/2013 - odluka US, 112/2013 - autentično tumačenje i 8/2015 - odluka US).

Izvor: Vebsajt N1, 23.05.2018.
Naslov: Redakcija