Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZBOR TUŽILAČKIH I SUDIJSKIH I PRIPRAVNIKA: Testovi zakazani za 29. maj i 5. jun 2018. godine


Prijem ukupno 160 novih tužilačkih i sudijskih pripravnika u sudove i tužilaštva u Srbiji će se po prvi put obaviti kroz jedinstveno testiranje kandidata, polaganjem testa znanja koji će sprovesti Pravosudna akademija.

Za polaganje ispita za tužilačke pripravnike prijavilo se 247 kandidata, a za sudijske 500, saopšteno je iz Pravosudne akademije uz napomenu da je ovo prvi put da se tako veliki broj pripravnika prima odjednom u sprsko pravosuđe.

Pravosudna akademija zakazala je za 29. maj 2018. godine u 11 sati ispit za tužilačke pripravnike koji će održati na pravnim fakultetima u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

Na istim lokacijama 5. juna od 11 sati održaće se ispit za sudijske pripravnike.

Ispiti se sprovode nakon javnog konkursa Ministarstva pravde od 15. decembra 2017. godine.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić tim povodom je ukazao da se konkurs odnosi na prijem 121 pripravnika u 58 osnovnih, viših i privrednih sudova i 16 osnovnih i viših tužilaštava koja primaju 39 pripravnika.

- Najveći broj kandidata na pripravničkim pozicijama biće primljen upravo u sudovima i tužilaštvima u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, ali i u još tridesetak gradova Srbije - ukazao je Vujić.

On je pojasnio da je uloga Pravosudne akademije da testira znanje svih zainteresovanih kandidata koji su završili Pravni fakultet, a nisu položili pravosudni ispit, kako bi se odabrali najbolji pojedinci da osveže naše pravosuđe.

Sudijski i tužilački pripravnici biće primljeni u radni odnos na tri godine i neće volontirati kao do sada, već će sa svoj rad primati određenu naknadu.

Izvor: Vebsajt Blic, 24.05.2018.
Naslov: Redakcija