Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O TEHNIČKOM PREGLEDU VOZILA: Primena Pravilnika počinje 5. jula 2018. godine


Po novom Pravilniku o tehničkom pregledu vozila ("Sl. glasnik RS", br. 31/2018 - daje: Pravilnik), koji počinje da se primenjuje od 5. jula 2018. godine, biće obavezno fotografisanje vozila, dok će tehnički pregled trajati znatno duže nego do sada, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić.

On je naveo da će se više pažnje posvećivati tehničkoj ispravnosti vozila i da novi Pravilnik propisuje minimalno vreme trajanja tehničkog pregleda.

Rebić je istakao da će nova pravila značajno doprineti da se izbegnu razne mahinacije zbog kojih su, kaže, mnogi ostali bez licence za obavljanje tehničkih pregleda.

"Apelujemo na građane da poprave svoja vozila pre nego što odu na tehnički pregled da ne bi došli u situaciju da ne dobiju potrebni dokument. Vlasnici tehničkih pregleda neće smeti da gledaju kroz prste vozačima da ne bi izgubili licencu za rad, a krajnji benefit biće ispravnija vozila na putevima", rekao je Rebić.

Govoreći o novom Pravilniku i uvođenju dva tehnička pregleda za vozila starija od 15 godina, Rebić je naveo da ta mera, takođe, stupa na snagu 5. jula, ali da bi prvi pregledi trebalo da budu obavljeni u januaru 2019. ukoliko se do tada ta norma, kako kaže, ne ukine.

"Ta norma je propisana 2009. kada je donet Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon, 9/2016 - odluka US i 24/2018). Međutim, ministar Nebojša Stefanović najavio je da će do kraja godine, a možda i ranije, biti izmenjen Zakon i da će ta norma biti ukinuta, tako da vlasnici vozila starijih od 15 godina ne treba da brinu", naglasio je Rebić.

Direktor policije je naveo da su nove mere u Zakonu koje su usvojene u martu već dale rezultate i da je od početka aprila na putevima stradalo 30 ljudi manje nego u istom periodu prošle godine.

On je dodao da statistika pokazuje da je od početka ove godine poginulo 20 osoba manje nego u prvoj polovini prošle godine, a ako se ovaj trend nastavi 2018. godina će možda biti najpovoljnija.

Rebić je rekao i da je broj vozača koji na auto-putu prekoračuju brzinu od 120 km/h smanjen za 50 odsto, dok je broj onih koji voze brže od 150 km/h smanjen za 70 odsto", kazao je Rebić.

"Uveli smo model prosečne brzine i vozači moraju da znaju se brza vožnja ne isplati. Oni koji svraćaju na pumpe i odmaraju treba da znaju da imamo presretače koji mere trenutnu brzinu", ukazao je Rebić.

Izvor: Vebsajt RTV, 24.05.2018.
Naslov: Redakcija