Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Srbija ima potpisan sporazum sa 20 zemalja u kojima se može besplatno koristiti zdravstveno osiguranje, uz posedovanje dvojezične Potvrde o osiguranju. Procedura izdavanja Potvrde je besplatna, a izdavanje vrši nadležna filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Jedino se u Poljskoj i Velikoj Britaniji kod državnog lekara može samo sa pasošem


Ako nameravate da putujete na godišnji odmor u inostranstvo potrebno je da obezbedite zdravstveno osiguranje. Taj se posao obavlja brzo u nekoj agenciji za osiguranje, dovoljno je da kod sebe imate pasoš i novac. Novac biste mogli da uštedite jer građanima Srbije posebno putno osiguranje za većinu evropskih zemalja ne treba.

Dve vesti za sve koji ovih dana pakuju kofere: Dobra je da Srbija ima potpisan sporazum sa 20 zemalja u kojima se može besplatno koristiti zdravstveno osiguranje; loša je da se jedino u Poljskoj i Velikoj Britaniji može samo sa pasošem kod državnog lekara. Za sve ostale zemlje neophodna je dvojezična potvrda o osiguranju. A dobijanje te potvrde traje.

Da biste dobili potvrdu o besplatnom osiguranju u inostranstvu prva adresa na koju treba da se obratite je dom zdravlja. Ali ovde procedura tek počinje, jer sa ovim jednim papirom odlazite na pregled kod izabranog lekara.

A lekar će više pregledati zdravstveni karton nego vas.

"On izvuče vaše bolesti ako bolujete, onda idu hronične bolesti ako bolujete, a onda bolesti od kojih ste bolovali u zadnjih 12 meseci. Plus zbog stomatoloških problema, nosite karton na uvid stomatologu gde se upisuje stanje vaših zuba", kaže dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula.

I tu nije kraj. Sa popunjenim obrascem i knjižicom idete pred komisiju RFZO-a. Procedura je složena zbog zloupotreba polisa. Fond je prošle godine izdao 26.000 putnih osiguranja.

Dušan Uzelac iz "Kamatice" kaže da je to, na nivou prosečne porodice koja letuje, na primer, u Grčkoj, 5.000 do 6.000 dinara.

"Trebalo bi pojačati pritisak na te procedure koje treba da budu jednostavnije", rekao je Uzelac.

"RFZO je, kao i Zavod za socijalno osiguranje, inicirao nekoliko puta promenu procedure izdavanja dvojezične potvrde, ali kako Zakon o zdravstvenom osiguranju predlaže resorno Ministarstvo, nadamo se da će nakon naredne izmene važećeg Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 107/2005, 109/2005 - ispr., 57/2011, 110/2012 - odluka US, 119/2012, 99/2014, 123/2014, 126/2014 - odluka US, 106/2015 i 10/2016 - dr. zakon) procedura biti lakša i brža za naše osiguranike", kaže v. d. direktora RFZO-a dr Verica Lazić.

A dok se to ne dogodi, građanima je zbog nedostatka vremena i dalje jednostavnije da kupe osiguranje, jer da bi ga obezbedili besplatno – potreban im je još jedan mini-godišnji odmor.

Izvor: Vebsajt RTS, Jelena Petrović, 22.05.2017.
Naslov: Redakcija