Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONI O DOPUNAMA ZAKONA O OSIGURANJU DEPOZITA I ZAKONA O AGENCIJI ZA OSIGURANJE DEPOZITA: Agencija će moći da ulaže u devizne dužničke hartije od vrednosti koje izdaje Republika Srbija ili Narodna banka Srbije


Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su 23. maja 2017. godine Zakon o dopuni Zakona o osiguranju depozita i Zakon o dopuni Zakona o Agenciji za osiguranje depozita.

Prema novim propisima, Agencija za osiguranju depozita će moći da ulaže u državne devizne hartije od vrednosti. Vlada Republike Srbije je dopunom Zakona o osiguranju depozita omogućila Agenciji za osiguranje depozita da devizna sredstava ulaže i u devizne dužničke hartije od vrednosti koje izdaje Republika Srbija ili Narodna banka Srbije. Ta ulaganja su predviđena u okolnostima značajnih promena na međunarodnom finansijskom tržištu uzrokovanih postojanjem negativne kamatne stope na depozite kod stranih banaka.

Po sadašnjim propisima, Agencija za osiguranje depozita dinarska sredstva Fonda za osiguranje depozita ulaže u dužničke hartije od vrednosti koje izdaje Republika Srbija ili Narodna banka Srbije, a devizna sredstva u strane hartije od vrednosti ili ih polaže kao depozit kod stranih banaka, u skladu sa politikom upravljanja deviznim rezervama.

Procena Vlade Republike Srbije je da će se uvođenjem nove mogućnosti za ulaganje deviznih sredstava Fonda za osiguranje depozita smanjiti troškovi Fonda koji su uzrokovani negativnim kamatnim stopama u evrozoni. Time bi se, kako je obrazloženo, imajući u vidu pozitivne stope prinosa na hartije od vrednosti čiji je izdavalac Republika Srbija, omogućilo efikasnije raspolaganje sredstvima Fonda i ostvarila zakonska obaveza da se na sredstva Fonda moraju ostvarivati odgovarajući prihodi.

"Imajući u vidu valutnu strukturu sredstava Fonda u kojoj devizna sredstva čine 85 odsto, postojeće zakonsko rešenje može otežati poslovanje Fonda i značajno uticati na smanjenje sredstava neophodnih za isplatu potencijalnog osiguranog slučaja ili finansiranja restrukturiranja", navela je Vlada Republike Srbije u obrazloženju dopune Zakona. Procene su da će se trend negativnih kamatnih stopa nastaviti i u narednim godinama, te će predložena dopuna omogućiti smanjenje troškova Fonda nastalih po tom osnovu.

Izvor: Vebsajt N1, 23.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija