Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VRHOVNI SUD U NEMAČKOJ: Jedan roditelj može da odvede dete na vakcinaciju u skladu sa preporukom vlasti, uprkos protivljenju drugog roditelja. Sud navodi da je vakcinisanje zdravstveni standard, te da ne postoje dokazi o izlaganju deteta nepoznatom riziku usled vakcinisanja


Vrhovni Sud u Nemačkoj doneo je presudu da otac može da odvede dete na vakcinaciju u skladu sa preporukom vlasti, uprkos tome što se majka devojčice tome protivi.

Odluka je doneta u skladu sa naporima nemačke Vlade i zdravstvenih organizacija da se smanji procenat izbegavanja vakcinacije, što može da dovede do pojave veoma zaraznih i potencijalno smrtonosnih bolesti, kao što su male boginje.

Vrhovni sud je u obrazloženju svoje odluke naveo da je otac devojčice, rođene 2012. godine, želeo da je imunizuje protiv tetanusa, malih boginja i dečje paralize, kao što preporučuje Stalni nemački komitet za vakcinaciju (STIKO).

Roditelji devojčice su razvedeni, a ona živi sa majkom, koja je bila protiv vakcinacije, jer "ne veruje farmaceutima i lekarima" i plaši se rizika da se dete razboli kao posledice vakcinacije.

Sud navodi da je presudio u korist oca jer je vakcinisanje zdravstveni standard i zbog toga što ne postoje dokazi o izlaganju deteta nepoznatom riziku usled vakcinisanja.

Izvor: Vebsajt N1, 23.05.2017.
Naslov: Redakcija