Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI UREDBA KOJOM ĆE ZLATIBOR BITI PROGLAŠEN ZA PRIRODNO DOBRO: Cilj Uredbe je kontrolisanje nelegalne gradnje na toj planini


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je donošenje uredbe kojom će Zlatibor postati prirodno dobro, a cilj je da se kontroliše nelegalna gradnja na toj planini.

"Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je tu Uredbu završilo i očekujemo da ćemo sledeće nedelje o tome razgovarati na sednici Vlade Republike Srbije. Na taj način država će kontrolisano dozvoljavati izgradnju na Zlatiboru", rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, sada će biti doneta Uredba o Zlatiboru kao prirodnom dobru, kao što već postoji za Kopaonik, Taru i za druge planine.

Mihajlović je rekla da se radi na izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ("Sl. glasnik RS", br. 20/2009, 72/2009, 91/2010 i 139/2014) i dodala da se na Zlatiboru novac pere upravo u sektoru građevinarstva.

"Tim izmenama i dopunama posebno ćemo se baviti resorom građevinarstva. Očekujemo da u narednih mesec dana bude na sednici vlade", rekla je ona.

Ona je ponovila da se za svaki infrastrukturni projekat u Srbiji izdaju građevinske dozvole.

"Ministarstvo već dve godine pokušava da sačuva Zlatibor, jer ima nekontrolisane gradnje na jednoj od najlepših planina", rekla je ona.

Podsetila je da je Ministarstvo pre dve godine podnelo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal, upravo zbog toga što se mnoge dozvole ili nisu davale ili su se nekontrolisano davale.

Izvor: Vebsajt N1, 23.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija