Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIRANJU POLITIČKIH AKTIVNOSTI: Politički subjekat koji učestvuje u izbornoj kampanji dužan je da Agenciji za borbu protiv korupcije podnese izveštaj o troškovima izborne kampanje, u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora, odnosno do 5. juna 2016. godine, dok su učesnici na pokrajinskim izborima dužni to da urade do 3. juna 2016. godine


Politički subjekti koji su učestvovali na parlamentarnim izborima imaju rok do 5. juna 2016. godine da Agenciji za borbu protiv korupcije podnesu izveštaje o troškovima izborne kampanje, dok su učesnici na pokrajinskim izborima dužni to da urade dva dana ranije, do 3. juna 2016. godine.

Iz Agencije navode i da rokovi za podnošenje izveštaja za lokalne izbore zavise od dana kada su konačni rezultati izbora proglašeni u različitim opštinama.

U izveštajima je neophodno da budu navedeni podaci o poreklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora.

Iz Agencije podsećaju da je za nepodnošenje izveštaja o troškovima izborne kampanje Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti ("Sl. glasnik RS", br. 43/2011 i 123/2014 - dalje: Zakon) predviđena kazna za politički subjekat od 200.000 do 2.000.000 dinara, a za odgovorno lice u političkom subjektu od 50.000 do 150.000 dinara.

Kada je reč o kontroli, iz Agencije ističu da će koristiti podatke koje su prikupili posmatrači u kontroli izveštaja o troškovima izborne kampanje, zajedno sa drugim podacima dostavljenim od strane banaka, jedinica lokalne samouprave, pružalaca usluga...

"U svim slučajevima za koje se utvrdi da su tokom posmatranja izborne kampanje prikupljeni podaci koji ukazuju na povrede Zakona, Agencija će podneti zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka", navode u Agenciji.

Iz Agencije ističu i da na svom sajtu ažuriraju obaveštenja političkim subjektima u vezi sa rokovima za podnošenje izveštaja o troškovima izborne kampanje, u skladu sa dostupnim podacima, dodajući da su izveštaji koji su podneti i verifikovani javno dostupni na sajtu.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 24.05.2016.
Naslov: Redakcija