Zastava Bosne i Hercegovine

Zakon o javnim nabavkama: 50. Sednica odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava: Utvrđen izveštaj uprave za javne nabavke o sprovedenom nadzoru nad primenom zakona i izveštaj o sprovedenoj nabavci u oblasti odbrane i bezbednosti u 2014. godini


Na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, održanoj 22. maja 2015., razmotren je Izveštaj o radu Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki u periodu od 1. jula do 31. decembra 2014. godine, Izveštaj Uprave za javne nabavke o sprovedenom nadzoru nad primenom Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 124/2012 i 14/2015) u 2014. godini i Izveštaj o sprovedenoj nabavci u oblasti odbrane i bezbednosti u 2014. godini naručioca Ministarstva pravde – Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Obrazlažući Izveštaj, Direktor Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Saša Varinac, ukazao je da je zabeležen trend uvećanja broja predmeta i da je Komisija u navedenom periodu donela 1420 odluka o različitim aktima. Sve odluke i detalji u vezi sa odlukama, predstavljeni su u Izveštaju. Komisija je, na osnovu svog iskustva u radu, Radnoj grupi Odbora za izradu nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, dala predloge za izmene i dopune ovog Zakona.

Istaknuto je i da je Izveštaj od velikog značaja za Radnu grupu, koja će se rukovoditi njim prilikom izrade nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama. Predlog zaključka povodom razmatranja Izveštaja o radu Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki u periodu od 1. jula do 31. decembra 2014. godine, Odbor će utvrditi na jednoj od narednih sednica.

Izveštaj Uprave za javne nabavke o sprovedenom nadzoru nad primenom Zakona o javnim nabavkama u 2014. godini, obrazložio je direktor Uprave, dr Predrag Jovanović. On je istakao da je izveštaje o javnim nabavkama u prethodnoj godini dostavilo 4.933 naručilaca i da je taj broj u odnosu na prethodnu godinu porastao za 51 odsto. Veća disciplina u izveštavanju, rezultat je aktivnosti Uprave kroz primenu mehanizama i ovlašćenja koja su joj stavljena na raspolaganje. Jovanović je istakao da je u prethodnoj godini povećana transparentnost javnih nabavki. On je ukazao da Portal za javne nabavke predstavlja posebno značajan izvor informacija za praćenje i nadzor nad primenom Zakona o javnim nabavkama, a služi za objavu oglasa i ostalih dokumenata, kao i za pretragu javnih nabavki.

Tokom rasprave, članovi Odbora dodatno su se informisali o suzbijanju korupcije u procesu javnih nabavki, o planiranju javnih nabavki i poštovanju zakonskog roka naručilaca za donošenje plana javnih nabavki. Nakon rasprave, Odbor je usvojio Izveštaj Uprave za javne nabavke o sprovedenom nadzoru nad primenom Zakona o javnim nabavkama u 2014. godini.

U nastavku sednice, članovi Odbora su razmotrili i usvojili Izveštaj o sprovedenoj nabavci u oblasti odbrane i bezbednosti u 2014. godini naručioca Ministarstva pravde – Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koji je obrazložio predstavnik Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Tanasković. 

Izvor: Press služba Narodne skupštine, 22.05.2015.