Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O KLIMATSKIM PROMENAMA: Usvajanje Zakona očekuje se tokom 2019. godine


Ove godine biće usvojen Zakon o klimatskim promenama i prva Nacionalna strategija borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom, najavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

"Ministarstvo zaštite životne sredine je posvećeno uspostavljanju zakonodavno-strateškog okvira zaštite i unapređenja životne sredine Srbije i dostizanju evropskih ekoloških standarda. Urađena je pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 čije se usvajanje očekuje do kraja godine", naveo je Trivan.

On je ukazao da Srbija aktivno učestvuje u rešavanju globalnih ekoloških problema i stvaranju održive budućnosti.

Istakao je da država stručno i finansijski podržava opštine u akcijama pošumljavanja i u izradi projektno-tehničke dokumentacije koja je preduslov za izgradnju 360 sistema za preradu otpadnih voda.

"Radimo na modelu Zelenog fonda koji će biti investicioni mehanizam pokretanja ekološkog razvoja. Pokrenuli smo inicijative za zabranu uvoza starih automobila sa euro 3 motorom kako bi se smanjilo zagađenje vazduha, kao i akciju na smanjenju upotrebe plastičnih kesa", napisao je Trivan.

On je pozvao institucije, opštine, kompanije, organizacije civilnog društva i naučno-istraživačke zajednice, medije i građane na dogovor o izazovu klimatskih promena, "kako bismo sačuvali bogatstvo našeg biodiverziteta i unapredili našu životnu sredinu i obezbedili održiv razvoj budućim generacijama".

Izvor: Vebsajt Danas, 22.04.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija