Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAUSTAVLJENA IZRADA MEDIJSKE STRATEGIJE


Izrada medijske strategije je zaustavljena posle konsultacija predsednika Republike i predsednice Vlade Republike Srbije, izjavila je savetnica predsednika Republike za medije Suzana Vasiljević.

Predsednik Republike Srbije predložio je da se OEBS uključi u izradu medijske strategije, kao i da se sa njima razgovara o tome šta treba uraditi da se mediji u Srbiji osećaju slobodnije.

"Mislim da bi bilo korisno da napravimo novu radnu grupu za izradu strategije u koju bi trebalo da budu uključeni svi relevantni predstavnici domaćih međunarodnih strukovnih udruženja i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom medija i slobode medija", rekla je Vasiljević.

Vasiljević je rekla da je osnovna poruka da država želi da se povuče iz medija i da ne želi veće učešće u medijima.

"To je bio i osnovni razlog za zaustavljanje medijske strategije zato što su se pojavili razni komentari i dobili smo kritike od strane međunarodnih organizacija i domaćih stručnjaka", rekla je Vasiljević i dodala da nije sigurna koliko su svi imali uvid u strategiju.

Ona smatra da su i predsednica Vlade i predsednik Republike Srbije želeli da daju više vremena Ministarstvu kulture, nevladinom sektoru, kao i predstavnicima strukovnih udruženja da se vidi šta je u strategiji dobro, a šta treba menjati.

"Mislim da će na konsultacijama sa predsednikom Srbije, predsednicom vlade i ministrom kulture biti izložen plan na koji način ćemo dalje raditi na tome, ali u svakom slučaju to će biti uz veće učešće institucija, civilnog sektora i međunarodnih strukovnih udruženja", istakla je Vasiljević.

Ona je navela da je važno da se čuje glas stručnjaka i profesionalnih udruženja, te dodala da očekuje predloge nevladinih organizacija.

"Predsednik je posle kraće konsultacije sa predsednicom vlade zainteresovan da započne proces strateškog kreiranja politike, koji će omogućiti inkluzivnost i otvorenost procesa", rekla je Vasiljević.

Prema njenim rečima, Vlada bi trebalo da predloži kako i na koji način da dođemo do najboljeg rezultata.

"To uključenje treba da bude na bazi ozbiljnih analiza, studija i najbolje prakse, ali uz uvažavanje činjenica na kom nivou je naša politička kultura. Sve zahteva vreme. U pitanju je proces, jer ovo sve dosta dugo traje. Ovo nije priča koja traje četiri godine već mnogo duže", rekla je Vasiljević.

Navodeći da mnogo toga treba da se promeni iz nasleđene prakse, Vasiljević je ukazala da je važno da postoji svest o problemu koji mi možda različito vidimo uz međusobno uvažavanje.

Izvor: Vebsajt RTV, 23.04.2018.
Naslov: Redakcija