Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRVA SUDSKA PRESUDA U SVETU ZBOG TUMORA NASTALOG UPOTREBOM MOBILNOG TELEFONA: Sud u Italiji doneo je presudu na osnovu koje je odlučeno da oštećenja sluha može biti izazvano dugotrajnim korišćenjem mobilnog telefona i time zapravo priznao da često korišćenje mobilnog telefona na poslu može biti uzrok nastanka tumora na mozgu


Italijanski sud je, prvi u svetu, presudio da je korišćenje mobilnog telefona uzrokovalo nastanak benignog tumora.

Otkako je mobilnih telefona naučnici pokušavaju da utvrde da li njihovo preterano korišćenje na bilo koji način ugrožava ljudsko zdravlje - i do sada nijedna studija nije pokazala direktnu vezu između upotrebe mobilnog telefona i zdravstvenih problema korisnika.

Međutim, to nije sprečilo sud u italijanskom gradu Ivrei da radniku Telekoma Italije, dodeli invalidsku penziju upravo zbog korišćenja mobilnog telefona.

57-godišnji Roberto Romeo tužio je svog poslodavca jer je tokom 15 godina na radnom mestu bio prisiljen aktivno da telefonira putem mobilnog telefona, i to 3-4 sata na dan. Sigurnosni standardi kompanije pritom kažu da se telefoniranje duže od sat vremena karakteriše kao "ozbiljno". Romeu je nakon više godina takvog rada dijagnostifikovan benigni tumor na desnoj strani mozga, a on je zaključio da je ta bolest direktna posledica njegovog preteranog poslovnog telefoniranja.

Kako je zbog tumora izgubio i sluh na desnom uhu, odlučio je da tuži svog poslodavca i na kraju je sud presudio u njegovu korist dodelivši mu penziju od oko 500 evra mesečno.

Ovo je prvi slučaj u svetu da je pravosuđe, a ne medicina, potvrdilo uzročno-posledičnu vezu između korišćenja mobilnog telefona i nastanka tumora.

Na ovu presudu još su moguće žalbe, a Romeo je za italijanske medije izjavio kako "svi moramo biti svesni moguće štete i paziti kako koristimo mobilne telefone".

Izvor: Vebsajt B92, 21.04.2017.
Naslov: Redakcija