Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

AGENCIJA ZA PRIVREDNE REGISTRE: Finansijske izveštaje za 2016. godinu nije predalo 39.085 preduzeća i oni mogu očekivati prijavu za privredni prestup


Privreda Srbije 2016. godinu je završila u "plusu" od 229,3 milijarde dinara, što je za 162,1 milijardu bolji rezultat nego godinu ranije. Broj zaposlenih je, prvi put posle četiri godine, premašio milion - 1.036.057 i za 45.157 je veći nego u 2015. godini. Ovo su podaci Agencije za privredne registre na osnovu završnih računa 97.543 preduzeća i preduzetnika.

Dobar rezultat je povukla prerađivačka industrija. Iz gubitka od 24 milijarde dinara, profitirali su 91 milijardu dinara. Sledi trgovina sa 41,6 milijardi dinara dobiti, što je malo manje nego godinu pre. S druge strane, najveći gubitak je zabeležio finansijski sektor - 20,9 milijardi dinara. U njega ne spadaju banke i osiguravajuća društva, već firme koje nude finansijske usluge ili upravljaju velikim sistemima. Sa gubitkom su godinu završili i građevinari - 6,1 milijardu dinara.

- Rezultati su u odnosu na 2014. godinu neuporedivo bolji. Sve ono što sprovodi Vlada, Ministarstvo privrede i ono što je rađeno kroz godinu i deceniju preduzetništva konačno je imalo efekta. Privreda je imala rast profita od 17,5 odsto, a ukupan gubitak, onih koji su poslovali sa njim, manji je za 21 odsto. Javna preduzeća su uvećala dobit za 61 odsto - istakao je Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Kada se posmatraju preduzeća prema veličini, najbolje su prošla velika - imaju dobitak od 114,5 milijardi dinara. Srednja su u "plusu" 62,1 milijardu dinara, a mala - 88,1 milijardu. U "minusu" su samo mikro firme - imale su gubitak od 35,4 milijarde dinara.

- Pozitivan rezultat privrede započet u 2015. godini nastavljen je i prošle. Velike firme, nosioci privrede u Srbiji imaju bolji rezultat. Interesantno je da su se mala preduzeća ove godine izdvojila kao zdrava grupa, sa jasnom delatnošću, sa većim brojem zaposlenih - ocenila je Ružica Stamenković, registrator u Registru finansijskih izveštaja.

Zanimljiva grupa i ove godine su javna preduzeća. Prema izveštajima koji su stigli u APR njih je u 2016. godine bilo za 73 više nego 2015 godine. I broj zaposlenih je za 5.554 veći. U stvarnosti, međutim, stvari izgledaju drugačije. Iza brojčane promene stoji pripajanje "EPS snabdevanja" i dela zaposlenih u pojedinim rudnicima matici - "Elektroprivredi Srbije".

- Broj zaposlenih je veći jer je jedno javno preduzeće pripojilo društvo sa ograničenom odgovornošću - objasnila je Ružica Stamenković. - Što se broja javnih preduzeća tiče, deo onih koji finansijske izveštaje predaju Upravi za trezor, od prošle godine ih šalju nama. Zato što je deo lokalnih javnih preduzeća iz budžetskog sistema preveden u tržišni sistem. Ima i jedan mali broj novoosnovanih javnih preduzeća.

Finansijske izveštaje nije predalo 39.085 preduzeća. Oni mogu da iščekuju prijavu za privredni prestup.

Najveći deo, 77 odsto njih, nije imao dinar prometa, a neki ni tekući račun. Njihova je obaveza bila da podnesu izjavu o neaktivnosti, što nisu učinili. Oko 17 odsto je imalo promet od jednog do 600.000 dinara i po starom zakonu država ih ne bi teretila jer je smatrala da je njihov prestup "male društvene štetnosti". Na kraju je ostalo šest odsto onih koji imaju veći promet, a među njima je i 2.000 do 2.500 firmi sa prometom većim od milion dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti, D. I. K. - S. B., 22.04.2017.
Naslov: Redakcija