Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI RADNA VERZIJA NACRTA ZAKONA O BANJAMA


Udruženje banja Srbije priprema radnu verziju bućeg nacrta zakona o banjama. Na ovaj normativni akt čeka se već dve decenije, a u njegovom kreiranju učestvuju oni koji će ga i sprovoditi u praksi. Ovo je između ostalog istaknuto na sednici Grupacije banjskih i klimatskih mesta Srbije Udruženja za ugostiteljstvo i turizam Privredne komore Srbije (PKS). U Srbiji postoji 40 banja, a na sastanku Grupacije je dogovoreno, da se nacionalnoj asocijaciji privrede, odnosno Udruženju za ugostiteljstvo i turizam PKS predlože sugestije koje bi se ugradile u već pripremljenu radnu verziju budućeg nacrta zakona o banjama, koju je predložilo Udruženje banja Srbije. Nakon toga, radna verzija će iz Privredne komore Srbije, biti upućena nadležnom ministarstvu u Vladi Srbije.

Učestvujući u raspravi Vladan Vešković iz Udruženja banja Srbije, je naglasio da sad postoji Zakon o banjama iz 1992. godine. On je prevaziđen i zastareo, pa banje umesto koristi, od njega imaju samo štetu. Cilj stvaranja novog zakona je da se spreči sve ono što nije dobro u banjama, ali i da doprinese njihovom boljitku. Banje su veoma korisne za Srbiju, naglasio je Vešković, jer u njima se ostvari čak 47 odsto noćenja u turizmu i poseduju 52 odsto turističkih ležajeva u Srbiji. Na sednici je podržano i osnivanje banjskih saveta.

Direktor SB "Merkur" u Vrnjačkoj Banji, Dejan Stanojević, koji je i predsedavao sednicom, naglasio je da sve što se radi treba da unese više reda u banjski turizam. Ovaj vid turizma u Srbiji je veoma bitan, jer čini čak 73 odsto srpskog turizma.

Grupacija banjskih i klimatskih mesta Srbije prihvatila je program rada za ovu godinu. U njemu se između ostalog ističe da je praćenje i zajedničko učešće svih nosilaca banjske i turističke ponude u izradi strategije razvoja, zakona, pravilnika, uredbi i ostalih propisa koji regulišu poslovanje zdravstvenog turizma, veoma bitno za ovu delatnost.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 24.4.2014.