Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OJAČATI KAPACITETE TUŽILAŠTVA KAKO BI ONO MOGLO DA IZNESE PROMENE KOJE SU NASTALE UVOĐENJEM TUŽILAČKE ISTRAGE


Izvesno je da će borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ostati prioritet nove vlade. Postoje četiri izazova u realizaciji ovako ambicioznog cilja.

  • Najpre je potrebno završiti proces reforme policije - učiniti je potpuno profesionalnom.

U suzbijanju organizovanih kriminalnih grupa od ključne je važnosti sprečavanje curenja informacija iz policijskih istraga.

Potrebno je i unaprediti rad kriminalističke policije, pre svega u domenu složenih finansijskih istraga i visokotehnološkog kriminala. Neophodno je transparentnije upravljanje kadrovima, barem objavljivati interne i javne konkurse za slobodna mesta, kao i precizne kriterijume za izbor na funkcije.

Nova vlada mora da obezbedi nezavisnost unutrašnje kontrole policije kako bi se smanjili rizici od korupcije u policiji i povećala spremnost za borbu protiv kriminala.

  • PRAVOSUĐE JE NAJSLABIJA KARIKA U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA. NOVA VLADA TREBA I DA OJAČA KAPACITETE TUŽILAŠTVA KAKO BI ONO MOGLO DA IZNESE PROMENE KOJE SU NASTALE UVOĐENJEM TUŽILAČKE ISTRAGE.
  •  
  • Uspeh borbe protiv organizovanog kriminala zavisi i od onih koji kontrolišu rad izvršne vlasti i organa zaduženih za rešavanje krivičnih dela. Na primer, Narodna skupština ima moć da pozove na odgovornost Ministarstvo unutrašnjih poslova, službe bezbednosti i tužilaštvo kada se u javnosti pojave priče o umešanosti visokih državnih zvaničnika u organizovani kriminal.
  • Agenciji za borbu protiv korupcije, povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i zaštitniku građana treba pružiti veću podršku u radu,
  • Dobar put za sprovođenje ovih reformi je i prilagođavanje sistema pravnim tekovinama EU kroz proces pregovora, konkretno poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, slobodu, bezbednost i pravdu.

 Unapređivanje međunarodne i regionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala takođe treba da bude među prioritetima nove vlade. Jačanje poverenja i unapređenje koordinacije policije, tužilaštva i sudija u regionu neophodno je za smanjenje posledica tri zajedničke bezbednosne pretnje za Balkan: iregularnih migracija, trgovine ljudima i ilegalne trgovine narkoticima. 

Izvor: Vladimir Erceg, www.danas.rs