Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZVEŠTAJ SAVETA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Jedna od preporuka ukidanje članstva po položaju VSS DVT i prepuštanje izbora njihovih članova samim tužiocima i sudijama umesto Narodnoj skupštini.


Savet za borbu protiv korupcije podneo je uoči uskršnjih praznika Vladi Srbije izveštaj o reformi pravosuđa u kome predlaže razrešenje svih članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca iz redova sudija i tužilaca.

Savet preporučuje i ukidanje članstva po položaju u ova dva tela i prepuštanje izbora njihovih članova samim tužiocima i sudijama umesto Narodnoj skupštini.
 

U izveštaju se navodi da u izboru Visokog saveta sudstva više od 600 sudija nije imalo ni aktivno ni pasivno biračko pravo, a u izboru Državnog veća tužilaca oko 220 tužilaca, čime se, smatra Savet, dovodi u sumnju legitimitet oba organa.
 

U izveštaju, takođe, stoji da vršioci funkcija predsednika sudova nemaju siguran položaj, zbog čega se, navodi Savet, dešava da postaju poslušna ruka izvršne vlasti.
 

Savet tvrdi da je izvršna i zakonodavna vlast "ugrađena" u izbore nosilaca pravosudne vlasti, koji nemaju garancije protiv spoljnih pritisaka te dve grane vlasti, kao i od unutrašnjih pritisaka predsednika sudova, javnih tužilaca, ali i samih stranaka.
 

Sudije nemaju nikakve garancije da će mirno i bez ikakvih pritisaka obavljati svoju funkciju, ističe Savet, pozivajući se na navodne zahteve ministarstva pravde da se izvrši nadzor nad radom sudija u određenim predmetima (Kertes, Kontrast, Čerevenko).
 

Savet smatra i da se moraju menjati odredbe o nezavisnosti tužilaca zarad jačanja garancija nosilaca tužilačke funkcije jer je novim Zakonikom o krivičnom postupku tužilac dobio dvostruku funkciju i to funkciju istražnog sudije u istrazi i funkciju stranke u glavnom postupku.

 Nezavisnost sudova i sudija, odnosno samostalnost tužilaštava i tužilaca, samo je deklarativna. Tokom prethodne dve godine stanje se pogoršalo u tom delu, jer su uočena veća mešanja izvršne vlasti u rad pravosudnih institucija.

Nosioci pravosudnih funkcija nemaju garancije da neće biti izloženi pritiscima izvršne i zakonodavne vlasti, kao ni unutrašnjim pritiscima, od strane predsednika sudova, javnih tužilaca i stranaka, navode u Savetu za borbu protiv korupcije, koji je ovih dana Vladi Srbije uputio izveštaj o reformi pravosuđa.

- Odgovornost VSS i DVT mora se utvrditi, jer su propustili da donesu zakonite odluke po prigovorima neizabranih sudija i tužilaca, vraćanje sudija i tužilaca na rad je teklo nedopustivo sporo, nisu uradili sveobuhvatnu analizu o uzrocima neuspeha i uticaju reforme na stanje u pravosuđu, kao ni valjanu analizu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti sadašnjih nosilaca pravosudnih funkcija.

Takođe, nije donet pravilnik o kriterijumima i merilima za vrednovanje rada sudija i predsednika sudova kao ni pravilnik o kriterijumima i merilima za vrednovanje rada javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

VSS još uvek nije predložio Narodnoj skupštini kandidate za predsednike većine sudova u Srbiji, neblagovremeno je preuzeo deo budžetskih nadležnosti početkom 2012. godine koje su u skladu sa odredbama Zakona o uređenju sudova prenesene sa Ministarstva pravde. Disciplinski organi DVT-a su imenovani tek 20. maja 2013. godine - naveli su u Savetu.

U izveštaju je ukazano i na pogoršano materijalno stanje pravosuđa, što je posledica neprebacivanja svih finansijskih nadležnosti pravosudne uprave na VSS i DVT.

- Nakon vraćanja neizabranih sudija i tužilaca u prvoj reformi evidentan je nedostatak smeštajnog kapaciteta. Veliki problem su i niske zarade zaposlenih u pravosuđu, posebno kada je reč o državnim službenicima - navode u Savetu.

Oni su izneli i ocenu o radu Pravosudne akademije, koja, kako smatraju, još uvek nije odgovorila svojim zadacima.

Naime, kako objašnjavaju, napravljene su veoma ozbiljne greške u početnoj obuci, jer pre toga nisu doneta odgovarajuća podzakonska akta kojima je trebalo regulisati pitanje merila i kriterijuma za izbor mentora, članova komisija, predavača i ostalih lica ovlašćenih za rad sa polaznicima početne obuke, zbog čega postoji velika sumnja u kvalitet izvršene obuke.

- Prve generacije polaznika Pravosudne akademije su i pored ovakvih propusta prioritetno birani za sudije i tužioce, i to na osnovu zakonskih odredbi za koje je Ustavni sud utvrdio da su neustavne - objašnjavaju u Savetu.

Rad VSS-a i DVT-a nije dovoljno transparentan, pogotovo kada se uzme u obzir da ne postoji regulisan sistem odgovornosti za postupke njihovih članova. Sednice ne smeju biti tajne. Sadašnji sistem e-pravosuđa nije na zavidnom nivou, navode u Savetu.

U Savetu kažu da naše pravosudne institucije ne odaju utisak nezavisnosti, jer su previše zavisne od izvršne vlasti. Savet najviše zamera što ne postoji volja da se poslovi pravosudne uprave koje vrši ministarstvo nadležno za pravosuđe prebace u nadležnost VSS i DVT.

 

"Kao jedan od prioriteta naglašavamo neophodnost potpune finansijske nezavisnosti u odnosu na izvršnu vlast. Nezavisnost pravosudnog budžeta omogućava i nezavisnost pravosudne od izvršne vlasti, jer bez finansijske nezavisnosti pravosuđe je podložno trgovini uticajima i pritiscima izvršne vlasti. Pošto vršioci funkcije predsednika suda nemaju stalnost rukovodeće funkcije, to ih čini podobnim za pritiske budući da se stvara mogućnost uticaja na njih kako bi se zadržali na rukovodećim funkcijama, odnosno kako bi to 'zaslužili'", navode u Savetu.

 

Od 1. januara 2014. uvedena je nova pravosudna mreža, ali već u startu su se pravosudne institucije pokazale nespremnim.

Problemi oko lokacije spisa predmeta dovode do odlaganja suđenja, do nepotrebnog uvećanja troškova i produženja trajanja postupka. Prostorije koje tužilaštva i sudovi koriste uglavnom su nefunkcionalne i neodgovarajuće, a određeni prostor se iznajmljuje, navode u Savetu. Govoreći o broju predmeta, navode da je on znatno veći nego pre reforme. Kada je reč o starim predmetima (predmeti gde postupak traje duže od dve godine) figurira cifra od preko tri miliona predmeta. Sudije i tužioci su neravnomerno opterećeni u različitim delovima Srbije, a najlošija situacija je u Beogradu.

PREPORUKE SAVETA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE:

  • Razrešenje svih članova VSS i DVT iz redova sudija i tužilaca.
  • Jačanje nezavisnosti pravosuđa kroz izmenu sastava VSS-a i DVT-a profesionalizacijom odnosno ukidanjem članstva po položaju.
  • Izbor članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca iz redova sudija i tužilaca prepustiti upravo nosiocima tih funkcija, a ne Narodnoj skupštini.
  • Neophodno je da VSS što pre sprovede izbor kandidata za predsednike sudova.
  • U što kraćem roku u celosti preneti nadležnosti pravosudne uprave sa Ministarstva pravde na DVT i VSS.
  • Uvesti internu reviziju u pravosuđe.
  • Prvi izbor na funkciju sudije i zamenika javnih tužilaca preneti sa parlamenta na VSS i DVT, bez ukidanja probnog perioda.
  • Izbor predsednika sudova i javnih tužilaca preneti na VSS i DVT.
  • Uvećati zarade svim zaposlenim u pravosuđu. Prekinuti sa praksom da državni službenici rade sa prekidima.
  • DOPUNITI ZAKON O UREĐENJU SUDOVA TAKO DA SE ODRŽAVAJU REDOVNE ZAJEDNIČKE SEDNICE APELACIONIH SUDOVA RADI UJEDNAČAVANJA SUDSKE PRAKSE.
  • Brisati zakonske odredbe koje omogućavaju upućivanje sudija i tužilaca na rad u zakonodavnim i izvršnim organima.
  • Sprovesti adekvatnu analizu potrebnog broja sudija i tužilaca za svaki sud/tužilaštvo pojedinačno.
  • Uvesti elektronski sistem dodele svih predmeta u rad sudijama u svim sudovima radi obezbeđenja prava na prirodnog sudiju.
  • Donošenje Sudskog poslovnika prebaciti u nadležnost VSS-a.
  • Dati mogućnost sudijskim i tužilačkim pomoćnicima sa višegodišnjim iskustvom da polažu završni ispit na Pravosudnoj akademiji bez naknade.
  • Obezbediti transparentan i nepristrastan izbor kandidata za početnu obuku na Pravosudnoj akademiji.
  • Izmeniti propise u smeru potpunog podređivanja Pravosudne akademije DVT-u i VSS-u, u cilju eliminisanja bilo kakvog učešća Vlade.
  • Obezbediti kvalitetan program početne obuke na Pravosudnoj akademiji.
  • Obezbediti potpunu transparentnost u radu DVT i VSS.
  • Predstavnici izvršne vlasti treba da se uzdrže od davanja izjava i od drugih postupaka kojima se zadire u nezavisnost sudstva.
Izvor: Tanjug