Zastava Bosne i Hercegovine

PORODIČNI ZAKON: Zajednička i posebna imovina supružnika


Porodični zakon ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 72/2011 - dr. zakon i 6/2015) Republike Srbije definiše brak kao zakonom uređenu zajednicu života žene i muškarca, gde su oba supružnika ravnopravna. Prema zakonskoj definiciji brak se sklapa radi ostvarivanja zajednice života supružnika. Drugim rečima, da bi brak bio punovažan mora da postoji namera da bi se osnovala zajednica života.

Porodični zakon dalje propisuje da imovina supružnika može biti zajednička i posebna imovina, a da supružnici mogu, pod uslovima određenim ovim zakonom, svoje imovinske odnose urediti bračnim ugovorom.

Poznato je da su imovinskopravni odnosi ne samo u braku, predmet sporenja, ali su uglavnom predmet sporenja među supružnicima pa je zbog toga zakonodavstva detaljno regulisao imovinskopravne odnose supružnika., te su detaljno regulisani imperativnim zakonskim normama.

U toku trajanja braka postavlja se pitanje prava upravljanja i raspolaganja imovinom supružnika, a posebno u slučaju razvoda braka postavlja se pitanje deobe (podele) zajedničke imovine supružnika.

Naše pravo poznaje dva imovinska režima supružnika: režim zajedničke i režim posebne imovine supružnika.

Režim zajedničke imovine

Zajednička imovina bračnih drugova uređena Porodičnim zakonom i određena je kao imovina koju su supružnici stekli radom u toku trajanja bračne zajednice. Naravno naš zakon omogućava slobodu da supružnici bračnim ugovorom režim zajedničke imovine urede drugačije.

Rad supružnika ne mora da bude rad po osnovu kog se ostvaruje zarada jer naše zakonodavstvo priznaje i takozvani indirektan rad pod kojim se smatra onaj rad koji drugom supružniku olakšava sticanje zarade, ali i rad kojim se održava imovina (utiče da smanjenje vrednosti bude manje nego što bi bilo).

Pod režim zajedničke imovine ubrajaju se i prihodi od zajedničke imovine (npr. dividende, renta), ali i prihodi od posebne imovine supružnika, a koji su ostvareni radom supružnika (dividende, renta), takođe i naknade dobijene za rad a ne spadaju pod zaradu (otpremnina i dr.).

Takođe zakonom su uređeni i posebni slučajevi sticanja imovine igrom na sreću (ova imovina je takođe pod režimom zajedničke imovine, osim ukoliko supružnik ne dokaže da je dobitak ostvario isključivo uloživši posebnu imovinu), slučaj sticanja imovine korišćenjem prava intelektualne svojine (ova imovina je takođe pod režimom zajedničke imovine).

Kako supružnici upravljaju zajedničkom imovinom?

Ono što je karakteristično za režim zajedničke imovine jeste da udeli supružnika nisu određeni (iako je pravilo prilikom deobe da se deli na pola, u zajedničkom režimu oni nemaju isključivo svoju polovinu) već je svaki supružnik titular prava na celokupnoj stvari.

To dalje vodi pravilu da supružnici upravljaju i raspolažu zajedničkom imovinom sporazumno i zajednički. Razlikuje se način zajedničkog raspolaganja pokretnom i nepokretnom imovinom.

Kod raspolaganja pokretnom imovinom postoji pretpostavka da supružnik to radi uz saglasnost onog drugog (u suprotnom došlo bi do zastoja pravnog prometa)

Kod raspolaganja nepokretnom imovinom neophodna je saglasnost drugog supružnika, u suprotnom ugovor o raspolaganju npr. stana bio bi ništav.

Režim posebne imovine

Prema Porodičnom zakonu posebnom imovinom bračnih drugova smatraju se:

  • Imovina koju je supružnik stekao pre sklapanja braka predstavlja njegovu posebnu imovinu (bez obzira da li je tu imovinu stekao radom ili na drugi način)
  • Imovina koju je supružnik stekao u toku trajanja braka deobom zajedničke imovine odnosno nasleđem, poklonom ili drugim pravnim poslom kojim se pribavljaju isključivo prava predstavlja njegovu posebnu imovinu.
  • Na osnovu iznad navedenog, posebnom imovinom smatraće se i prihodi ostvareni od posebne imovine, pod uslovom da u njih nije uložen rad supružnika.

Takođe naš zakon uređuje i slučaj kada radom supružnika dođe do uvećanja posebne imovine, tada u slučaju da je uvećanje neznatno, prilikom deobe imovine drugi supružnik ima pravno na potraživanje u novcu srazmerno svom doprinosu, dok u slučaju da je uvećanje znatno ima pravo na udeo u uvećanoj imovini srazmerno svom doprinosu.

Kako supružnici upravljaju posebnom imovinom?

Kada je u pitanju upravljanje i raspolaganje posebnom imovinom, svaki supružnik u toku trajanja braka svojom posebnom imovinom raspolaže samostalno.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Lawlife, 21.03.2024.
Naslov: Redakcija