Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OTVORENIM INVESTICIONIM FONDOVIMA SA JAVNOM PONUDOM: Komisija za hartije od vrednosti izdala dozvolu za organizovanje prvog pratećeg investicionog fonda


Komisija za hartije od vrednosti je donela rešenje o izdavanju dozvole za organizovanje prvog pratećeg UCITS* fonda u Srbiji RAIFFEISEN GREEN i za njegovo upravljanje, društvu za upravljanje otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom i alternativnim investicionim fondovima Raiffeisen INVEST a.d. Beograd.

Sredstva pratećeg fonda ulagaće se u glavni UCITS fond Raiffeisen-Nachhaltigkeit-Solide Beč, Austrija, u skladu sa ograničenjima iz Zakona o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom ("Sl. glasnik RS", br. 73/2019). Društvu za upravljanje ostavljen je period od mesec dana da Komisiji dostavi podatke za upis fonda u registar fondova.

*UCITS fond od engl. “UCITS” (undertaking for collective investment in transferable securities) - institucija kolektivnog investiranja u prenosive hartije od vrednosti, otvoreni investicioni fond sa javnom ponudom koji ima za isključivi cilj kolektivno ulaganje imovine, prikupljene javnom ponudom investicionih jedinica u fondu, u prenosive hartije od vrednosti ili u drugu likvidnu finansijsku imovinu. Posluje u skladu sa načelom diversifikacije rizika ulaganja. Njegove se investicione jedinice, na zahtev imalaca jedinica, otkupljuju, posredno ili neposredno, iz imovine otvorenog investicionog fonda.

Izvor: Vebsajt Komisija za hartije od vrednosti, 21.03.2022.
Naslov: Redakcija