Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONI O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA I O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Poverenik dostavio Narodnoj skupštini RS godišnji izveštaj o sprovođenju zakona


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ispunjavajući svoju zakonsku obavezu, dostavio je Narodnoj skupštini Republike Srbije Izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u 2020. godini.

Izveštaj je dostavljen i Vladi Republike Srbije i istaknut na veb prezentaciji Poverenika.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović ocenio je u godišnjem izveštaju da se stanje u ostvarivanju prava na slobodan pristup informacija od javnog značaja u 2020. nije bitno promenilo i da se ne može oceniti zadovoljavajućim.

U izveštaju se ocenjuje da je stanje takvo da je dobijanje informacija od organa vlasti u velikoj meri i dalje otežano bez izjavljivanja žalbe Povereniku ili tužbe Upravnom sudu tamo gde žalba nije dopuštena, što "najbolje ilustruje odnos organa vlasti prema ljudskim pravima".

Navodi se da u velikom broju slučajeva organi javne vlasti informacije dostave tek nakon što tražilac informacija izjavi žalbu Povereniku, a Poverenik dostavi organu na izjašnjenje i da to pokazuje da nije ni bilo suštinskih razloga za nepostupanje po prethodnim zahtevima, te da se takav "neodgovoran i neracionalan odnos organa vlasti prema građanima i javnim resursima i mogao i morao izbeći".

Dodaje se da se informacije uskraćuju pod izgovorom da su poverljive ili da bi to povredilo nečiju privatnost, a sve to često bez adekvatnih dokaza.

Kao karakteristični slučajevi o nedavanju informacija o trošenju javnog novca navodi se nedavanje informacije u vezi sa postavljanjem spomenika Stefanu Nemanji, kao i nedavanje informacija koje se odnose na obračun troškova službenih putovanja predsednika opštine Surdulica.

U izveštaju se kao zabrinjavajući podatak navodi da je procenat izjavljenih žalbi zbog "ćutanja uprave" u vezi sa informacijama o kovid-19 značajno veći u odnosu na procenat žalbi izjavljenih iz istog razloga ("ćutanje uprave") u odnosu na sve žalbe izjavljene povereniku.

Kako se precizira, od ukupno 3.584 žalbe izjavljene povereniku, 1.908 (53,23 odsto) izjavljeno je zbog "ćutanja uprave", dok je od 214 žalbi izjavljenih u vezi sa informacijama o korona virusu 149 (69, 62 odsto) bilo zbog "ćutanja".

Poslednji izveštaj o ovom problemu podneo je pred skupštinom poverenik Milan Marinović 2019. godine.

On je za skupštinskom govornicom rekao da je broj predmeta u 2019. godini 60 odsto veći nego godinu dana ranije i da je za to zaslužan jedan tražilac informacija koji je tražio informacije od svih prosvetnih ustanova u Srbiji.

U 2020. poverenik je primio 9.218 predmeta, od kojih se 5.201 odnosio na slobodan pristup informacijama, 2.952 na zaštitu podataka i 1.065 na obe oblasti, navodi se u godišnjem izveštaju poverenika za prošlu godinu.

Najveći broj predmeta odnosio se na rešavanje žalbi zbog povrede prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja (3.584), vršenje nadzora na obradom podataka o ličnosti i davanje stručnih mišljenje u vezi sa donošenjem i primenom propisa (205).

Kako se navodi, u oblasti slobodnog pristupa informacijama poverenik je u 2020. imao 8.298 predmeta, od toga 3.097 predmeta iz 2019. i 5.201 predmet iz 2020. godine, a rešio je 5.470 predmeta, dok je u radu ostalo 2.929 i oni su preneti u ovu godinu.

Najzastupljeniji deo aktivnosti poverenika u toj oblasti bilo je rešavanje po žalbama građana, novinara i drugih tražilaca informacija od javnog značaja zbog nepostupanja organa vlasti po zahtevima za pristup informacijama.

U oblasti zaštite podataka o ličnosti poverenik je rešio 2.974 predmeta.

U 2020. godini Poverenik je okončao 205 postupaka nadzora, a najčešći razlog za pokretanje postupka nadzora je bila bezbednost podataka o ličnosti (30,8 odsto).

U prilogu uz izveštaj poverenik se osvrnuo na vanredno stanje zbog pandemije i naveo da je za 54 dana vanrednog stanja poverenik primio 594 predmeta, a da je rešeno 485.6

Izvor: Vebsajt Poverenika i RTV, 22.03.2021.
Naslov: Redakcija