Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG NACRTA ZAKONA O ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA: Tokom javne rasprave pristiglo pedesetak sugestija, skoro sve odbijene


Javna rasprava o Predlogu nacrta zakona o istopolnim zajednicama završena je 23. marta, a dan pre toga održan je sastanak Radne grupe za njegovu izradu.

Na adresu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog stiglo je pedesetak amandmana, predloga i primedbi, koje su gotovo sve odbijene.

Među amandmanima najviše je bilo onih koji su došli iz redova LGBT zajednice, ali i iz organizacija koje se protive ovom zakonu, poput Zavetnika. Ni jedne, ni druge Ministarstvo nije prihvatilo.

Po zaključenju javne rasprave, finalni propis trebalo bi da bude poslat Vladi, pa poslanicima.

Prednacrt ovog zakona predviđa registrovanje istopolnih zajednica u posebnom registru, koji će voditi matičari, uz svečani obred sklapanja zajednice. Partneri će moći da nasleđuju umrlog partnera, da ga posećuju u bolnici ili zatvoru, uživaju njegovu penziju posle smrti…

Takođe, sve neformalne istopolne zajednice koje traju duže od tri godine, a koje se verifikuju kod notara, tretiraće se kao vanbračne, sa pravima koja i inače imaju vanbračni supružnici.

Usvajanje dece neće biti dozvoljeno, ali nije prihvaćen ni predlog da je partner po svaku cenu obavezan da izdržava decu svog partnera ako ona imaju drugih bliskih srodnika.

Izvor: Vebsajt Novosti, V.C.S., 22.03.2021.
Naslov: Redakcija