Zastava Bosne i Hercegovine

PRIVREDNICIMA DOZVOLJEN UVOZ MASKI I ZAŠTITNE OPREME ZA ZAPOSLENE BEZ OBZIRA NA DELATNOST: Nije dozvoljena distribucija, prodaja trećim licima, niti bilo kakva trgovina tim maskama i zaštitnom opremom


Vlada Republike Srbije saopštila je da je, s obzirom na veliki broj upita, kako privrednika i Privredne komore Srbije, tako i građana, odlučila da pojasni odluku u vezi sa uvozom maski i zaštitne opreme, donetu prošle nedelje.

Privrednim društvima je dozvoljena kupovina maski i zaštitne opreme sa stranih tržišta, bez obzira na delatnost.

Sve kompanije sa teritorije Republike Srbije mogu da uvoze maske i zaštitnu opremu isključivo za sopstvene potrebe - potrebe zaštite zdravlja svojih zaposlenih. Ovo je dopušteno uz jasno ograničenje da nije dozvoljena distribucija, prodaja trećim licima, niti bilo kakva trgovina tim maskama i zaštitnom opremom.

Ova odluka je doneta zbog situacije u kojoj se Srbija nalazi i borbe protiv širenja zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19.

Kako Vlada Republike Srbije neprekidno prati razvoj događaja i trudi se da u najvećoj mogućoj meri zaštiti zdravlje svojih građana, dozvola kupovine maski kompanijama doprinosi dodatnoj zaštiti radnika koji nisu u mogućnosti da u ovom periodu rade od kuće.

Vlada će nastaviti da prati i osluškuje potrebe građana i privrede u vreme trajanja vanrednog stanja i trudiće se da u datim okolnostima, a shodno mogućnostima, svima obezbedi nesmetano funkcionisanje i, što je najvažnije, zaštiti zdravlje svih svojih građana.

Izvor: Vebsajt Vlade, 24.03.2020.
Naslov: Redakcija