Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Porodilje dobijaju manji iznos kredita, jer bankama dostavljaju rešenje o visini prihoda tokom porodiljskog bolovanja. Na osnovu toga obračunava se tromesečni prosek koji je osnova za kreditnu sposobnost i visinu odobrenog kredita


Koliki iznos kredita žene mogu da podignu dok su na porodiljskom odsustvu određuje država, nezavisno od zarade koju primaju od poslodavca.

Naime, mame koje u toku godine u kojoj su na porodiljskom bolovanju, žele da podignu bilo koju vrstu kredita, bankama, od nedavno, dostavljaju rešenje koje su dobile od države o visini mesečnih primanja. I na osnovu tog rešenja banke računaju tromesečni prosek, bez obzira koliku zaradu mame imaju u firmama u kojima su zaposlene.

Navodi se primer porodilje Marije G. zaposlene u velikom trgovinskom lancu, koja je htela da uzme gotovinski kredit od 300.000 dinara u jednoj domaćoj banci i od nje je zatraženo da joj firma popuni administrativnu zabranu.

"U mojoj firmi kažu da to ne mogu da popune jer sam na porodiljskom bolovanju, a to isplaćuje država. Bez toga, banka ne može da mi odobri kredit. Dobijam redovne uplate, nisam opterećena nikakvim drugim kreditom, i sada kada mi baš treba, zato što sam na porodiljskom bolovanju, ne mogu da dobijem kredit", priča Marija G.

Kakva je procedura za dobijanje kredita za porodilje upitano je nekoliko banaka i sve su želele da objasne, ali isključivo anonimno. Procedura je uglavnom slična kod svih. Problem je zapravo u tome što u periodu porodiljskog bolovanja žene primaju manju zaradu od one koju inače dobijaju dok rade, a to je naročito izraženo od početka jula prošle godine, kada je novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018) počeo da se primenjuje.

"Porodilja koja želi kredit treba da donese overenu potvrdu od firme da je u radnom odnosu i rešenje o porodiljskom odsustvu u kojem je prikazana visina naknade za to vreme. Na osnovu toga obračunava se tromesečni prosek koji je osnova za kreditnu sposobnost i visinu odobrenog kredita", objašnjavaju bankari i dodaju da su svesni kako to nije pravedno prema porodiljama ali da pravila ne mogu da izmene.

U praksi, ako porodilja nije radila 18 meseci u kontinuitetu, to bi moglo da izgleda ovako – pre porodiljskog bolovanja žena je, na primer, radila godinu dana i primala zaradu od 40.000 dinara.

Po novom Zakonu, ona sada na porodiljskom bolovanju dobija oko 26.500 dinara. U ovom slučaju banka odobrava kredit čija rata ne prelazi 8.000 dinara. Da nije na porodiljskom bolovanju njena rata za kredit mogla bi da bude i do 12.000 dinara.

U Hrvatskoj je za sličan problem reagovala čak i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Naime, jedna hrvatska banka je trudnu ženu odbila za stambeni kredit uz obrazloženje da su "pravila banke takva". Trudnica se obratila Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, koja je analizirala njena dokumenta podneta za dobijanje kredita i utvrdila da je banka prekršila niz odredbi. Preporuka Poverenice je bila da "banke prekinu sa nepovoljnom praksom prema trudnicama", kao i da za njihovo obračunavanje kreditne sposobnosti uzimaju njihove zarade pre nego što su ostale trudne.

Izvor: Vebsajt Danas, 20.03.2019.
Naslov: Redakcija