Zastava Bosne i Hercegovine

UPITNIK ZA PROCENU RANJIVOSTI NEPROFITNOG SEKTORA: Krajnji rok za popunjavanje upitnika je 28. mart 2019. godine


Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom i Uprava za sprečavanje pranja novca pozivaju organizacije civilnog društva da popune online Upitnik za procenu ranjivosti neprofitnog sektora od finansiranja terorizma.

Upitnik možete popuniti OVDE.

Osnovni cilj ovog upitnika je da se u skladu sa dobijenim odgovorima definiše buduća saradnja i zajedničke aktivnosti u vezi sa podizanjem svesti i smanjenjem rizika od finansiranja terorizma kod neprofitnog sektora. Upitnik je ANONIMAN.

Neprofitni sektor prepoznat je kao značajna kategorija u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Međunarodna organizacija FATF u svojim preporukama, kao i prilikom ocene delotvornosti sistema jedne države propisuje i jasne kriterijume za NPO sektor. Od države se očekuje da na ove kriterijume odgovori kako bi pokazala efikasnost u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Procena rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u Republici Srbiji izvršena je po metodologiji Svetske banke i usvojena je na sednici Vlade RS 31. maja 2018. godine. Akcioni plan za sprovođenje preporuka iz Procene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma usvojen je 12. jula 2018. godine i značajan deo aktivnosti odnosi se upravo na edukacije i unapređenje rada sa NPO sektorom.

Kao početni korak u unapređenju saradnje u ovoj oblasti ovaj upitnik treba da doprinese boljem sagledavanju i uočavanju eventualnih slabosti sistema u borbi protiv finansiranja terorizma. S tim u vezi svaka vaša inicijativa, sugestija i ideja su dobrodošli.

Krajnji rok za popunjavanje upitnika je četvrtak 28. marta 2019. godine.

Izvor: Vebsajt Uprava za sprečavanje pranja novca, 19.03.2019.
Naslov: Redakcija