Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SKUPŠTINA APV: 24. marta 2016. godine održana sednica Odbora za poljoprivredu - Odbor traži hitno rešavanje problema u vezi sa zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta


Povodom problema u vezi sa davanjem u zakup i korišćenjem poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, Odbor za poljoprivredu pokrajinske Skupštine doneo je, na sednici održanoj 24. marta 2016. godine, Zaključak u kome predlaže Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo da preko Pokrajinske Vlade u što kraćem roku, razmotri probleme sa zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta i predloži mere iz svoje nadležnosti, kao i da predloži sazivanje i održavanje sednice Skupštine AP Vojvodine na kojoj će se raspravljati o ovoj temi. Cilj sazivanja te sednice je da se Skupština AP Vojvodine izjasni o pomenutoj problematici i da iskoristi svoje pravo predlaganja zakona, drugih propisa i opštih akata u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kako bi pokušala da inicira rešenje problema.

Sednica posvećena razmatranju problema u vezi sa zakupom državne obradive zemlje sazvana je na inicijativu poljoprivrednih udruženja koja su se obratila Odboru za pomoć, rekao je predsednik Odbora Ladislav Tomić.

Nezadovoljstvo poljoprivrednika uslovima i opštim stanjem u domaćem agraru već dugo traje, a novi Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015) i poslednji Zaključak Vlade Republike Srbije koji se odnosi na ovu oblast dodatno je pogoršao stanje, rečeno je između ostalog na sednici.

Hapšenja paora i uzurpacija državnog poljoprivredog zemljišta, nemogućnost ravnopravnog učešča na licitacijama za zakup zemljišta predstavljaju kulminaciju nagomilanih problema, naglašeno je u diskusiji. Odbor za poljoprivredu i Skupština AP Vojvodine moraju stati u zaštitu i odbranu državnog poljoprivrednog zemljišta i paora, domaćih individualnih poljoprivrednih proizvođača koji nisu ništa drugo tražili osim da ravnopravno učestvuju na licitacijama za zakup državnog zemljišta.

Obraćajući se na sednici, predsednik Odbora Ladislav Tomić je ocenio da je situacija u domaćoj poljoprivredi izuzetno teška, ne samo u segmentu zakupa zemljišta, već i u svim ostalim segmentima poljoprivrede zbog čega su poljoprivrednici na kolenima. On je podsetio da su vlasnici državnog zemljišta svi građani ove zemlje i rekao da i Odbor mora da reaguje u takvoj situaciji.

O pomenutoj problematici, na sednici su sa članovima Odbora diskutovali i Branislav Bogaroški, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kao i predstavnici poljoprivrednih udruženja sa područja Grada Sombora i okoline, koji su zahvalili Odboru na razumevanju i podršci. Resorni pokrajinski sekretar Branislav Bogaroški je ocenio da je Zaključak Vlade Republike Srbije u vezi sa licitacijom u kolizji sa važećim Zakonom i Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) i da je zbog toga došlo do ozbiljnih problema i velike štete. Postavlja se pitanje zakonitosti postupanja lokalnih samouprava u vezi sa izdavanjem državnog zemljišta u zakup, kao i šta će se desiti sa licitacijama zemljišta u sledećoj i u narednim godinama, ako znamo da pomenuti zaključak ne može biti iznad Zakona i iznad Ustava.

Izvor: Press služba Skupštine Vojvodine, 24.03.2016.
Naslov: Redakcija