Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KONSTITUISAN NACIONALNI SAVET ZA VISOKO OBRAZOVANJE: Najavljeno donošenje više zakona iz oblasti obrazovanja


Za predsednika najviše institucije u Srbiji koja je nadležna za obezbeđenje razvoja i unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja, jednoglasno je izabran prof. dr Dejan Popović i on je na toj poziciji zamenio prof. dr Srđana Stankovića. Zamenik predsednika i generalni sekretar Saveta, tela koje ima 21 člana i u ovom sazivu samo jednu ženu, biće izabrani u narednom periodu.

Konstitutivnoj sednici prisustvovao je resorni ministar Srđan Verbić, koji je u obraćanju članovima Saveta rekao da je prioritet da se to telo izjasni o broju budžetskih studenata po studijskim programima i da uredi status Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta.

On je izneo planove i pregled važnih tema koje se tiču Ministarstva i visokog obrazovanja, samim tim i Saveta, a kao prioritete naveo povećanje kapaciteta za inovacije u društvu, zatim povećanje kompetencija i razvoj obrazovnog sistema.

Verbić je istakao da se u resoru prosvete očekuje rad na donošenju nekoliko zakona, poput zakona o studentskom organizovanju, novog Zakona o visokom obrazovanju koji treba da uredi nov način finasiranja visokog obrazovanja, zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija i zakon o regulisanim profesijama.

Izvor: RTV, 24.03.2015.